Avion militar american doborât în Sudanul de Sud


Sudanul de Sud : lovit un avion militar american, 21 decembrie,    2013.
Sudanul de Sud : lovit un avion militar american, 21 decembrie, 2013. (STRINGER / AFP / Getty Images)

Un avion militar american a fost lovit în timpul operaţiilor de evacuare a cetăţenilor americani din Sudanul de Sud, relatează surse ale armatei ugandeze care au raportat că împotriva aeronavei americane a fost deschis focul de la sol în timp ce aceasta zbura deasupra oraşului Bor, capitala Statului Jonglei. Vestea a fost confirmată de Departamentul de Apărare care a declarat că există trei soldaţi răniţi. Unul este în stare gravă.

În zonă, de aproape o săptămână sunt în curs de desfăşurare lupte între facţiuni rivale ale armatei. Armata Sudanului de Sud a atribuit responsabilitatea pentru atac soldaţilor dezertori. Purtătorul de cuvânt al militarilor, colonelul Philip Aguer, a declarat că trupele guvernamentale nu au controlul asupra oraşului Bor: "Este sub controlul forţelor armate ale lui Riek Machar".

Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, din etnia Dinka, a raportat în această săptămână că violenţele aflate în curs de desfăşurare a fost o tentativă de lovitură de stat şi a dat vina pe vicepreşedinte Macha, de etnie Nuer. Conform declaraţiilor unor ofiţeri superiori, a avut loc o dispută între membrii celor două grupuri etnice din garda prezidenţială, dispută care a marcat început confruntărilor.

Ciocnirile din Sudanul de Sud au început duminică seara, 15 decembrie, între departamente ale Gardei prezidenţiale care s-au aliat, în funcţie de etnie, cu preşedintele Kiir (Dinka) sau cu vicepreşedintele Machar (Nuer). Masacrul raportat în capitală a determinat multe guverne străine - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia Norvegia - să evacueze comunităţile lor, în cea mai mare parte formate din lucrători umanitari.

Potrivit organizaţiei cu sediul la New York, Internaţional Crisis Group ( ICG ), Sudanul de Sud este "în pragul unui război civil". Există un calm aparent în capitala Juba după masacrarea a 500 de persoane în ultimele zile, dar se înregistrează tensiuni în oraşul Bor, situat la 200 de kilometri mai la nord, în statul petrolier Jonglei, unde tineri de etnie Nuer au atacat baza ONU. Potrivit experţilor de la ICG, acum are loc cea mai gravă criză din zonă din 2005, anul în care a fost realizat acordul global de pace între Khartoum şi Juba, în baza referendumului din 2011 şi care apoi a condus la separarea ţării în Sudanul de Sud şi Sudanul de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe