Avocatul Poporului: "Sorin Oprescu trebuie internat la spital"

Îngrijorat de soarta primarului Oprescu, ajuns după gratii pentru luare de mită, Avocatul Poporului solicită ca acesta să fie internat în spital
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.09.2015

Avocatul Poporului a anunţat vineri, zi în care instanţa a respins cererea lui Sorin Oprescu de a fi eliberat din arestul preventiv, că primarul suspendat al Capitalei "trebuie internat" la spital şi ţinut sub supraveghere, la secţia Cardiologie, relatează ziare.com.

Victor Ciorbea a declarat că fostul primar poate face oricând un infarct. Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului, care s-a autosesizat joi în legătură cu situaţia primarului, demarând o investigaţie pentru a vedea dacă acestuia îi sunt respectate dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a precizat că membrii comisiei au constatat că în arest nu există condiţiile medicale, aparatura de care un bolnav de inimă şi diabet are nevoie.

"Am avut acces la fişa medicală a domnului Oprescu care a fost întocmită în cabinetul medical, am vorbit cu doamna doctor, cu domnul Oprescu, care ne-a dat detalii. Concluzia este că este vorba despre o persoană cu o patologie încărcată înalt susceptibilă de a provoca o boală cardiovasculară. Toate acestea trebuie demonstrate sau urmărite în timp. Concluzia este că în cazul unui pacient cu o bogată încărcătură patologică trebuie urmărit şi deferit unei secţii de cardiologie", a declarat un membru al comisiei.

"Regimul alimentar nu este adecvat. Persoanele private de liberatate sunt dependente de pachetele pe care le primesc. Este o problemă care aduce o atingere sănătăţii persoanelor", a precizat un alt membru al comisiei lui Victor Ciorbea.

Reamintim că Avocatul Poporului s-a autosesizat după ce presa a informat că Sorin Oprescu a cerut să fie dus la un spital, pentru a i se monitoriza sănătatea, însă Centrul medical al Ministerului de Interne a respins solicitarea acestuia, urmând ca, în schimb, un medic să meargă la arest pentru a-l consulta pe Oprescu.

"Am dispus să efectuăm mai mult decât o anchetă, şi anume o vizită (...). În foarte scurt timp, se vor deplasa la Arestul Capitalei doi reprezentanţi ai instituţiei noastre, un medic şi un reprezentant al unei organizaţii nonguvernamentale specializate. Se va discuta cu domnul Oprescu, în primul rând să vedem care e situaţia, se face o primă apreciere de către medicul care va face parte din componenţa acestei echipe. Se va discuta cu conducerea Arestului şi se vor face verificări. I-am prevenit pe cei din conducere că vor avea această vizită", informa Ciorbea ieri.

Reamintim că Sorin Oprescu, actualmente arestat preventiv, este acuzat că a înfiinţat în administraţia locală din Municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Oprescu neagă acuzaţiile ce i se aduc şi a cerut eliberarea din arestul preventiv. Cerea sa a fost respinsă vineri de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor