Barna, declaraţii controversate la audieri: SUA şi-au luat mâna de pe toate zonele din Estul Europei

Dan Barna, viceprim-ministru
Dan Barna, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.10.2021

Dan Barna, propus de USR pentru funcţia de ministru de Externe, a primit aviz negativ după audierile din comisiile de specialitate. În cadrul şedinţei, fostul vicepremier s-a remarcat printr-o declaraţie controversată, mai exact, a afirmat că Statele Unite "şi-au luat mâna" de pe ţările din estul Europei şi şi-au mutat atenţia spre zona Pacifică.

Fostul şef MAE al PSD Titus Corlăţean l-a criticat pe Barna pentru că la capitolul politică externă din programul de guvernare USR nu se vorbeşte aproape deloc de parteneriatul strategic cu Statele Unite, decât într-un singur enunţ la pachet cu relaţia cu UE şi NATO, fapt ce este, în opinia sa, o problemă extrem de gravă de credibilitate.

Barna a explicat că relaţia cu SUA este fără îndoială unul din cei trei piloni strategici ai României. Pe de altă parte, România se bucură acum de o oportunitate, consideră liderul USR.

"Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem. (...)

O eventuală armată europeană e cea mai proastă opţiune, pentru că dacă aruncăm bani pe cumpărat submarine în condiţiile în care avem un parteneriat NATO care deja funcţionează. Pe lângă capabilităţi trebuie să ai instrumente politice de utilizare a acestor capabilităţi.

Or, asta nu se poate face dacă pornim pe o direcţie secesionistă. Eu cred foarte mult că dezvoltarea strategică a României trebuie făcută complementar cu NATO", a declarat Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor