Beijing-ul începe să bată cuie în acordul de vânzare a TikTok

Logo-ul companiei TikTok
Logo-ul companiei TikTok

Cel mai convingător semn că Beijingul a bătut cuie în coşciugul acordului dintre gigantul Oracle şi compania care deţine aplicaţia TikTok, este probabil faptul că publicaţia comunistă Global Times a postat marţi un editorial dur care îl atacă pe preşedintele Trump pentru că a încercat jefuirea companiei TikTok şi a încălcat „demnitatea” Chinei.

Redactorii publicaţiei comuniste au replicat afirmaţiile făcute într-un editorial publicat în urmă cu mai bine de şase săptămâni de către Cotidianul poporului - o altă trompetă a regimului comunist chinez - că Beijingul nu ar tolera niciodată ca Trump să transfere pachetul de acţiuni majoritar al TikTok în SUA. Mai mult, aşa cum a explicat anterior investitorul şi criticul regimului comunist chinez Kyle Bass, orice cerere care ar impune companiei să-şi cedeze algoritmul de recomandare a conţinutului este de natură să arunce în aer acordul instantaneu. Beijingul a spus anterior că ar prefera să închidă TikTok SUA decât să predea afacerea americanilor.

Autorii editorialului chinez au explicat că, prin predarea codului sursă de la TikTok la Oracle, americanii vor obţine, de asemenea, o perspectivă asupra operaţiunilor Douyin, aplicaţia geamănă a Tiktok pentru piaţa chineză (care funcţionează într-un internet complet izolat de Marele Zid al cenzurii comuniste).

"Credeţi că TikTok este o companie dintr-o ţară mică? Guvernul chinez nu vă va accepta cererea. Puteţi distruge afacerea TikTok din SUA, dacă utilizatorii americani nu se opun, dar nu o puteţi jefui şi transforma într-un bebeluş american", a declarat Hu Xijin pe Twitter pe 22 septembrie.

Iată câteva extrase din articolul postat de Global Times, citate de Bloomberg:

  • „China, o ţară mare, nu va accepta şantajul din partea SUA”.
  • "Nici nu va preda controlul unei companii chineze remarcabile, hi-tech, unor şantajişti".
  • „Nu putem lăsa aceste companii chineze să fie sacrificate în mod arbitrar de SUA”.
  • „Suntem gata să luptăm hotărât împotriva agresiunii şi logicii gangsterilor din SUA”.

TikTok a fost acuzată pe scară largă de practici ilegale de colectare de date din toată lumea, în special pe piaţa americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură