Beijingul continuă să bată avocaţii pentru drepturi civile

Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing
Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing (Lintao Zhang / Getty Images)

Avocaţii pentru drepturile omului din China sunt ameninţaţi din ce în ce mai mult cu violenţa fizică de către oficialii locali, conform unui grup pentru drepturile omului, anunţă Washington Free Beacon.

Grupul Chinese Human Rights Defenders (CHRD) raportează că un nou avocat chinez a fost recent bătut, crescând astfel numărul de atacuri comise împotriva susţinătorilor drepturilor omului în lunile recente.

În cel mai recent incident, avocatul Wang Quanzhang a fost bătut într-un tribunal din Shandong iar doi dintre colegii săi au fost reţinuţi pentru puţin timp.

În 18 iunie, Wang şi avocaţii Shi Fulong şi Chen Zhiyong au participat la o audiere pentru clientul lor la Tribunalul Popular Districtual Dongchengfu din oraşul Liaocheng. În timpul susţinerii declaraţiilor apărării, Wang a fost întrerupt de multe ori înainte ca preşedintele completului de judecată să îl alunge din sala de tribunal. Câţiva angajaţi ai tribunalului l-au dus pe Wang într-o cameră separată şi l-au atacat, lovindu-l în faţă şi în cap şi rupându-i hainele. Wang a suferit o uşoară fractură la nas. În acelaşi timp, alţi angajaţi ai tribunalului i-au oprit pe Shi şi Chen să părăsească sala de tribunal şi i-au supus unor percheziţii corporale.

Avocatul Chen Zhiyong a fost eliberat din custodie în jurul orei 11 noaptea, dar Shi Fulong şi Wang Quanzhang au fost duşi la Secţia de Poliţie Huxi din districtul Dongchengfu, unde ofiţerii i-au interogat şi le-au confiscat calculatoarele şi alte bunuri. Cei doi au fost eliberaţi în jurul orei 2, în dimineaţa următoare.

United Nations Working Group on Arbitrary Detention (Grupul de Lucru al Naţiunilor Unite pe probleme de Detenţie Arbitrară - n.r.) a declarat luna trecută că Ding Jiaxi, un avocat pentru drepturile omului din Beijing, este reţinut ilegal de guvernul chinez. Ding execută o pedeapsă de 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că a participat la o campanie împotriva corupţiei.

În timp ce liderul chinez Xi Jinping a declarat că va elimina corupţia din Partidul Comunist Chinez, activiştii pentru drepturile omului susţin că acesta doar a accelerat suprimarea dizidenţilor şi a minorităţilor religioase.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe