Beijingul lansează "patrule de luptă" în disputata Mare a Chinei de Sud

Paza de coastă a Chinei a atacat cu tunuri de apă o navă civilă filipineză, rănind parte din personalul de la bord, 23 martie 2024
Paza de coastă a Chinei a atacat cu tunuri de apă o navă civilă filipineză, rănind parte din personalul de la bord, 23 martie 2024 (Facebook - Armed Forces of the Philippines)
D.B.
08.04.2024

În ultimele luni, tensiunile dintre China şi Filipine - care îşi revendică din ce în ce mai mult pretenţiile teritoriale - au atins niveluri nemaiîntâlnite de ani de zile, informează publicaţia belgiană La Libre.

De la sfârşitul anului 2023, o serie de incidente în apropierea recifurilor disputate a dus în mod regulat la o creştere a tensiunilor între Beijing şi Manila.

"La 7 aprilie, Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a Chinei organizează patrule de luptă navale şi aeriene comune în Marea Chinei de Sud", a anunţat armata într-un comunicat.

Citiți și Prezenţa chineză într-un port polonez declanşează temeri legate de securitate

Documentul nu precizează amploarea acestor exerciţii şi nici locaţia lor. Marea Chinei este o zonă maritimă vastă prin care trece o mare parte din comerţul dintre Asia şi restul lumii.

"Toate activităţile militare care perturbă situaţia din Marea Chinei de Sud şi creează puncte fierbinţi sunt sub control", a adăugat armata chineză, într-o aparenţa referire la exerciţiile militare ale altor ţări în aceleaşi ape.

Sâmbătă, Filipine, Statele Unite, Japonia şi Australia au anunţat că vor organiza duminică exerciţii navale şi aeriene comune în zona economică exclusivă a Filipinelor.

Acest lucru va demonstra "angajamentul colectiv" al aliaţilor "de a consolida cooperarea regională şi internaţională în sprijinul unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise", au subliniat cele patru ţări.

Un summit trilateral între preşedintele american Joe Biden, omologul său filipinez Ferdinand Marcos şi premierul japonez Fumio Kishida este, de asemenea, programat pentru 11 aprilie la Casa Albă.

Exerciţiile navale şi summitul au loc după mai multe ciocniri între navele chineze şi filipineze în apropierea atolilor din largul Filipinelor în ultimele luni.

Citiți și Paza de coastă chineză, tot mai agresivă în Marea Chinei de Sud: A folosit tunuri de apă împotriva navelor filipineze [Video]

Alte ţări vecine (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei) au pretenţii concurente în Marea Chinei de Sud şi fiecare dintre ele controlează mai multe insule.

În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj, o organizaţie cu sediul în Olanda, a respins revendicările chineze, considerând că acestea nu au un temei juridic.

Beijingul a denunţat decizia, susţinând că procedurile filipineze în faţa instanţei nu ar fi fost conforme cu legea.

În ultimii ani, China a construit insule artificiale în Marea Chinei şi le-a militarizat pentru a-şi consolida poziţia.

Oficiali americani de rang înalt au afirmat în repetate rânduri angajamentul "de fier" al Statelor Unite de a apăra Filipine în Marea Chinei de Sud în cazul unui atac armat.

Între timp, Filipine şi Japonia au început discuţiile privind un pact de apărare care ar permite celor două ţări să desfăşoare trupe pe teritoriile lor respective. Manila a încheiat deja un acord similar cu Australia şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor