BERD va acorda un împrumut semnificativ zilele următoare unei companii din sectorul telecom

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti. (Andrew Cowie / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.06.2013

România este a treia ţară în ceea ce priveşte volumul investiţiilor făcute de BERD, portofoliul total acordat de bancă ţării noastre până în prezent este de peste şase miliarde de euro.

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, a declarat luni la Palatul Victoria, în urma unei întâlniri cu premierul Victor Ponta, că investiţiile BERD în România din acest an se ridică la 500 de milioane de euro. În plus, şeful instituţiei a anunţat că zilele următoare va semna acordul pentru un credit sindicalizat în sectorul telecomunicaţiilor din România, fără a preciza, însă, despre ce companie este vorba.

”Este foarte plăcut să mă aflu aici în România, pentru prima dată de când ocup poziţia de preşedinte al BERD şi încep această vizită cu o întâlnire cu prim-ministrul. (…) Sper că în următoarele zile va fi semnat un credit sindicalizat semnificativ în sectorul telecomunicaţiilor”, a afirmat şeful BERD.

Potrivit acestuia, România a făcut progrese remarcabile în ultimii 20 de ani, de la căderea comunismului, iar BERD a jucat un rol important în acest progres.

”Şi tocmai de aceea România este pe locul trei în ceea ce priveşte volumul investiţiilor din partea BERD. Şi tocmai de aceea, începând din anul 2008, BERD a finanţat aproximativ 2,8 miliarde euro către România. Şi este bine ca domnul prim-ministru este ambiţios. Cred că amândoi considerăm că România are potenţial foarte mare de a se dezvolta şi estimez că anul acesta vom avea investiţii de circa 0,5 miliarde de euro în România”, a subliniat Suma Chakrabarti.

Acesta a precizat că, în medie, pentru fiecare euro pe care BERD îl investeşte într-un proiect, atrage 2,5 euro.

Oficialul BERD spune că banca are încredere în viitorul României, mai ales pentru că Guvernul român şi-a stabilit foarte clar priorităţile. Chakrabarti a apreciat că actualul Executiv a întreprins măsuri foarte bune pentru a ţine bugetul sub control.

“Premierul a menţionat infrastructura – este în mod cert o prioritate importantă pentru România şi sunt încântat că am avut o discuţie constructivă privind restructurarea CFR. Am discutat, de asemenea, despre sectorul rutier şi despre investiţiile în acest domeniu şi cred că putem avea o contribuţie majoră şi în alte domenii, cum ar fi cel al energiei, al corporaţiilor, al instituţiilor financiare. Şi este foarte important să ajutăm România să utilizeze cât mai eficient posibil fondurile europene. Cred că putem ajuta la absorbţia acestor fonduri UE în domeniul eficienţei energetice, al administraţiei. Am fost foarte încântat să aflu că domnul prim-ministru vrea să ne implicăm în aceste domenii”, a punctat Suma Chakrabarti.

Acesta este de părere că punctul principal este acela de a reorienta România către creşterea pe care o avea în trecut.

”Primele luni ale anului au indicat semne bune în ceea ce priveşte revenirea economică şi dorim să contribuim la această revenire. Pe lângă contribuţia pe care o avem în infrastructură, ne orientăm şi către sprijinul pe care îl putem oferi IMM-urilor”, a încheiat acesta.

BERD a investit în total aproximativ şase miliarde euro în peste 300 de proiecte din domeniile financiar, corporativ, infrastructură şi energie, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 11 miliarde euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor