Birmania: Aung San Suu Kyi a primit încă şase ani de închisoare, pentru acuzaţii de corupţie

Aung San Suu Kyi, lidera Ligii Naţionale pentru Democraţie.
Aung San Suu Kyi, lidera Ligii Naţionale pentru Democraţie. (THOMAS SAMSON/AFP/GettyImages)
D.B.
15.08.2022

Un tribunal din Birmania, ţară aflată sub control militar, a condamnat-o luni pe lidera ţării înlăturată Aung San Suu Kyi, pentru mai multe acuzaţii de corupţie, adăugând şase ani la sentinţa anterioară de 11 ani de închisoare, a declarat un oficial juridic.

Potrivit The Guardian, procesul s-a desfăşurat cu uşile închise, fiind interzis accesul presei şi publicului. Avocaţilor acesteia li s-a interzis, printr-un ordin, să dezvăluie informaţii despre proceduri.

În cele patru cazuri de corupţie judecate luni, Aung San Suu Kyi a fost acuzată că ar fi abuzat de poziţia sa pentru a închiria terenuri publice la preţuri sub preţul pieţei şi că şi-ar fi construit o reşedinţă cu donaţii destinate unor scopuri caritabile. Ea a primit pedepse de câte trei ani pentru fiecare dintre cele patru capete de acuzare, dar sentinţele pentru trei dintre ele vor fi executate concomitent, ceea ce îi va da un total de încă şase ani de închisoare.

Aung San Suu Kyi a negat toate acuzaţiile, iar avocaţii ei urmează să facă apel.

Reamintim că de la preluarea puterii anul trecut, în februarie 2021, autorităţile militare şi-au intensificat represiunea împotriva miliţiilor locale, a activiştilor opoziţiei şi a celor pe care îi consideră că nutresc sentimente împotriva loviturii de stat. Acestea au susţinut că rezultatele alegerilor generale, în urma cărora partidul politic al lui Suu Kyi a câştigat detaşat, au fost fraudate, acuzaţie pe care oficialii comisiei electorale au negat-o, afirmând că nu există dovezi de fraudă.

De la lovitura de stat, Suu Kyi a fost reţinută în arest la domiciliu şi i-au fost aduse o serie de acuzaţii, de la corupţie până la încălcarea legii privind secretele oficiale ale ţării.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace fusese deja condamnată la 11 ani de închisoare pentru corupţie şi alte acuzaţii în cadrul unor procese anterioare, după ce armata a înlăturat guvernul ales şi a reţinut-o.

Analiştii afirmă că numeroasele acuzaţii împotriva ei şi a aliaţilor săi sunt o încercare de a legitima preluarea puterii de către armată, eliminând-o în acelaşi timp din politică înainte ca armata să organizeze alegerile pe care le-a promis pentru anul viitor.

Aung San Suu Kyi şi ceilalţi inculpaţi au negat toate acuzaţiile, iar avocaţii lor urmează să depună recurs în zilele următoare, a declarat un avocat care a cerut să nu fie identificat deoarece nu este autorizat să publice informaţii şi se teme de pedepse din partea autorităţilor.

Alţi membri de frunte ai partidului Liga Naţională pentru Democraţie a lui Aung San Suu Kyi şi ai guvernului acesteia au fost, de asemenea, arestaţi şi încarceraţi, iar autorităţile au sugerat că i-ar putea dizolva partidul înaintea următoarelor alegeri.

Context

Armata a preluat puterea şi a reţinut-o pe Aung San Suu Kyi la 1 februarie 2021, ziua în care partidul ei ar fi început al doilea mandat de cinci ani la putere, după ce Aung San Suu Kyi obţinuse o victorie zdrobitoare în alegerile generale din noiembrie 2020. Armata a declarat că a acţionat pentru că ar fi existat o fraudă masivă la vot, dar observatorii independenţi ai alegerilor nu au constatat nereguli majore.

Preluarea puterii de către armată a declanşat proteste de stradă paşnice la nivel naţional, pe care forţele de securitate le-au înăbuşit cu forţa letală, declanşând o rezistenţă armată pe care unii experţi ONU o califică acum drept război civil. Guvernul militar a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de arestări şi omoruri arbitrare, de tortură şi de raiduri militare care includ atacuri aeriene asupra civililor şi incendierea unor sate întregi.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, a fost imaginea opoziţiei faţă de regimul militar din Birmania timp de peste trei decenii. Ea a câştigat premiul Nobel pentru pace în 1991 în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Cei cinci ani în care a condus guvernul civil au fost marcaţi de represiune şi de dominaţie militară, chiar dacă a fost cea mai democratică perioadă din Birmania de la lovitura de stat din 1962.

Aung San Suu Kyi a fost acuzată în total de 11 capete de acuzare în conformitate cu legea anticorupţie a ţării, fiecare dintre acestea putându-i aduce până la 15 ani de închisoare şi amendă.

În timpul verdictelor de luni, avocatul a declarat că Aung San Suu Kyi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru că se presupune că şi-ar fi construit o reşedinţă în Naypyidaw cu bani donaţi pentru o fundaţie caritabilă pe care o prezida şi care a fost numită după mama sa.

Ea a primit o pedeapsă de trei ani pentru că ar fi profitat de poziţia sa pentru a închiria proprietăţi în Yangon, cel mai mare oraş al ţării, pentru aceeaşi fundaţie, a precizat oficialul.

Celelalte două cazuri în care au fost date hotărârile luni au implicat parcele de teren din Naypyidaw, pentru care ea ar fi abuzat de autoritatea sa pentru a închiria la preţuri sub preţul pieţei pentru fundaţie. Ea a primit o pedeapsă de trei ani pentru fiecare dintre aceste cazuri.

Cele trei cazuri referitoare la infracţiuni din Naypyidaw urmează să fie executate concomitent.

Fostul primar din Naypyidaw, Myo Aung, a fost coacuzat în ambele cazuri legate de acordarea de autorizaţii pentru închirierea terenurilor. Ye Min Oo, fostul viceprimar, este co-inculpat într-unul dintre cazuri, iar Min Thu, fost membru al comitetului de dezvoltare din Naypyidaw, în celălalt. Fiecare dintre ei a primit pedepse de trei ani.

Comisia guvernamentală anticorupţie, care a intentat dosarul, a susţinut că taxele de închiriere convenite de comitetul de dezvoltare din Naypyidaw au fost mai mici decât rata stabilită de Ministerul Planificării şi Finanţelor, astfel încât contractul de închiriere a privat statul de veniturile pe care ar fi trebuit să le primească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor