Blocul ACUM vine cu o iniţiativă legislativă anti-tutun, menită să protejeze sănătatea tinerilor

Există suspiciuni privind existenţa unor interese politice în spatele promovării ţigărilor care încălzesc tutunul, mai ales că în ultimii 2 ani, au fost introduse amendamentele legislative care par a fi croite special pentru acest tip de produse, au punctat deputaţii ACUM.
Radu Marian, deputat al Blocului ACUM
Radu Marian, deputat al Blocului ACUM (acum.md)

Mai mulţi deputaţi din Blocul ACUM au înaintat o nouă iniţiativă legislativă, de data aceasta în domeniul controlului tutunului, menită să protejeze interesul public şi sănătatea cetăţenilor. Proiectul de lege al Blocului ACUM vine să reglementeze prevederile referitoare la produsele de tutun care nu ard – dispozitivele care încălzesc tutunul (heat-not-burn) şi care pot fi găsite din abundenţă pe piaţa locală.

Deşi aceste produse de tutun sunt la fel de dăunătoare ca ţigările clasice, acestea sunt scutite de reglementările care se aplică ţigărilor obişnuite, ceea ce permite o mult mai mare libertate de promovare, comercializare şi utilizare în spaţii publice a acestora, consideră deputaţii. Mai mult decât atât, pentru acestea se plăteşte un acciz de 11 ori mai mic decât în cazul ţigărilor clasice.

„Aceste produse care încălzesc tutunul, folosite pentru dispozitive cum ar fi IQOS şi Glo, conţin gudron, nicotină, metale grele, monoxid de carbon şi alte substanţe nocive şi cancerigene care afectează grav sănătatea şi provoacă dependenţă, la fel ca ţigările obişnuite.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ale Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, ale Administraţiei Americane a Alimentelor şi Medicamentelor şi chiar celor din studiile comandate de industria de tutun, aceste produse nu sunt mai puţin dăunătoare decât ţigările clasice”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM.

Deputaţii au ţinut să specifice că există suspiciuni privind existenţa unor interese politice în spatele promovării ţigărilor care încălzesc tutunul, mai ales că în ultimii 2 ani, au fost introduse amendamentele legislative care par a fi croite special pentru acest tip de produse.

În vara anului 2017, la iniţiativa deputatului democrat Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea ca „produsele de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea restricţiilor legale, în special cele care se referă la publicitate, promovare şi sponsorizare, comercializare şi expunere în spaţiile accesibile publicului, au menţionat deputaţii ACUM.

În schimb, reglementările au rămas valabile pentru ţigările obişnuite, ţigările electronice, narghilea, lucru care duce inevitabil la concurenţă neloială pe piaţa produselor din tutun. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, aşa cum însuşi Dudnic a recunoscut în faţa jurnaliştilor, a precizat ACUM.

Proiectul de lege al deputaţilor Blocului ACUM propune modificări pentru trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravenţional şi Codul Fiscal. Modificările prevăd introducerea termenilor de reglementare a taxelor pentru dispozitivele de încălzire a tutunului şi a aerosolului care se emană, precum şi aplicarea aceloraşi restricţii şi accize ca şi în cazul ţigărilor obişnuite.

„Sarcina noastră, ca deputaţi plătiţi din bani cetăţenilor pentru a apăra interesul public, este să depunem toate eforturile pentru a descuraja consumul de substanţe nocive, inclusiv prin promovarea accizării şi reglementării corespunzătoare a acestor produse. Mai ales că este vorba de tutun, unul din cele mai mari pericole pentru sănătate.

Într-o ţară săracă ca Republica Moldova, ca să trăim mai mult, trebuie să ne concentrăm în primul rând pe prevenirea bolilor, ceea ce ar însemna să încurajăm oamenii să ducă un mod mai sănătos de viaţă, să renunţe la fumat, să bea mai puţin alcool, să facă mai mult sport, ca să nu punem sistemul de sănătate sub presiuni foarte mari. Nu vrem ca tinerii din Moldova să fie crescuţi pe nicotină. Scopul primordial al acestui proiect de lege, este să protejăm tânăra generaţie şi viitorul nostru”, a declarat deputatul Radu Marian, unul dintre autorii proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost semnat de 9 deputaţi ai Blocului ACUM: Radu Marian, Lilian Carp, Dumitru Alaiba, Inga Grigoriu, Iurie Reniţă, Doina Gherman, Dan Perciun, Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe