“Boala limbii albastre” închide târgurile de animale până pe 5 octombrie

(photos.com)
Gina Zaragiu
09.09.2014

Având în vedere evoluţia ”bolii limbii albastre” pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din specii susceptibile, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a hotărât închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, începând cu data 9 septembrie până în data de 5 octombrie 2014.

Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. De asemenea trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, nu este recomandată vaccinarea la nivel naţional împotriva ”bolii limbii albastre” ci doar în zonele unde evoluează boala şi în jurul focarelor.

”Nu aş extinde vaccinarea la nivel naţional ci doar în anumite zone unde evoluează boala şi în jurul focarelor, aşa cum recomandă şi Consiliul Ştiinţific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar şi oportuniştii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunţe Autoritatea Sanitară Veterinară şi de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluţiile tehnice şi în cazul ”bolii limbii albastre”, a declarat, marţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Boala blochează exporturile de animale vii. Potrivit ministrului Agriculturii, ”problema este colaterală pentru că odată ce apare această boală, din păcate exporturile de animale vii sunt blocate. Această măsură de export de animale vii poate fi însă înlocuită cu exporturile de carne, iar autorităţile veterinare fac eforturi ca în ţările unde exportăm în viu, să încercăm să exportăm carne”.

Situaţia la nivel naţional

Potrivit ANSVSA, primul caz de Boala Limbii Albastre a fost identificat la data de 22 august în Buzău.

La nivel naţional, cea mai recentă situaţie statistică privind evoluţia acestei boli arată că sunt 13 judeţe în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri. Este vorba despre Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani şi Vaslui, Brăila şi Suceava. Numărul total de animale afectate de boală este de 348, iar mortalitatea este de 32 de capete în 6 judeţe (Buzău, Vrancea, Gorj, Prahova, Bacău şi Dolj).

Consiliul ştiinţific al ANSVSA s-a reunit la finele săptămânii trecute pentru a analiza evoluţia cazurilor de boala limbii albastre în România, măsurile întreprinse de ANSVSA şi conduita care trebuie urmată în viitor. În cadrul întâlnirii, membrii Consiliului au ajuns la concluzia că din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.

Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinării împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an.

Propunerea va fi înaintată spre analiză Comisiei Europene, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală, care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles. De asemenea, membrii Consiliului au mai recomandat efectuarea de dezinsecţii periodice, de către fiecare crescător de animale în gospodăria proprie, o metodă eficientă de distrugere a insectelor care transmit boala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor