Boko Haram, secta jihadistă care vrea să impună legea Sharia prin vărsare de sânge


Boko Haram terorizează Nigeria.
Boko Haram terorizează Nigeria. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.07.2013

În Nigeria curge din nou sânge din cauza urii religioase. Extremiştii islamici au atacat un colegiu din oraşul Mamudo, Statul Yobe, în nord-estul Nigeriei, numărul morţilor ridicându-se la 42, conform declaraţiilor surselor medicale.

Atacul asupra şcolii a avut loc în zorii zilei de 6 iulie şi multe dintre victime şi-au pierdut viaţa din cauza focului deschis de agresori, care fac cel mai probabil parte din grupul de extremişti islamici Boko Haram.

Supravieţuitorii, internaţi în spital cu răni provocate de gloanţe şi de arsuri, au declarat unii elevi au fost arşi de vii. Tatăl a două victime a declarat că şcolii nu i-a fost acordată protecţia corespunzătoare, în ciuda miilor de soldaţi desfăşuraţi pe teritoriu din luna mai, de când guvernul a declarat stare de urgenţă în trei state din nord-estul ţării. Din 2010 până în prezent, un număr necunoscut de elevi au fost ucişi şi zeci de şcoli au fost arse.

Cine este Boko Haram

Boko Haram sau Grupul pentru Propagarea de învăţături ale Profetului şi ale Jihadului este o organizaţie teroristă jihadistă răspândită pe scară largă în nord-estul Nigeriei şi cunoscută pentru mai multe atacuri comise împotriva comunităţilor creştine din ţară. A fost fondat în 2002 în oraşul Maiduguri de către Mohammed Yusuf, care în prezent nu mai este în viaţă.

Mişcarea este împărţită în trei facţiuni şi este responsabilă de peste 900 de crime în 2012; este organizată ca o adevărată sectă musulmană, care îşi propune să elimine sistemul secular prin impunerea legii Sharia în regiune. Înainte ca grupul să devină cunoscut pe plan internaţional - după violenţele religioase din Nigeria, în 2009 - el nu avea o structură clară. Potrivit unor surse din SUA, Boko Haram este legat indirect de Aqmi (Al-Qaeda în Maghrebul islamic), dar până în prezent, nu există nicio dovadă a unui acord între cele două organizaţii sau ajutor material acordat de miliţiile Al-Qaeda. Mişcarea a fost întotdeauna ostilă Occidentului şi are obiceiul de a expune public ideologia sa prin intermediul mass-mediei internaţionale, în ciuda faptului că fostului lider, Yusuf - o persoană cultă şi bogată - îi plăcea să călătorească la bordul unui Mercedes Benz de zeci de mii de dolari.

Membrii Boko Haram nu primesc niciun sprijin din partea populaţiei nigerian-musulmane, dimpotrivă, au devenit protagoniştii a numeroase crime. Î
n trecut, au fost criticaţi pentru comportamentul lor, inclusiv de către alţi lideri islamici. Ostili conceptului de "ştiinţă modernă", într-un interviu acordat în 2009 la BBC, liderul lor a respins "conceptul de Pământ sferic'' şi "teoria evoluţiei darwiniste", deoarece este "în contrast cu învăţătura islamică''.

Sediul lor se află într-un sat mic de-a lungul frontierei cu Niger, iar în ultimii ani celula islamistă a lansat o campanie de recrutare de jihadişti, în principal din Ciad. În ianuarie 2012, adjunctul lui Yusuf, Abubakar Shekau, a apărut într-un video postat pe YouTube sugerând că acum el ar fi noul lider al organizaţiei. Printre atacurile cele mai brutale comise împotriva comunităţii creştine din ţară, sunt amintite atacurile sinucigaşe desfăşurate împotriva a trei biserici din Kaduna, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 50 de persoane.

În luna februarie a anului 2012, unii oficiali ai mişcării, după ce au fost arestaţi de către autorităţile locale, au mărturisit că "primesc finanţare de la celulele care operează în Arabia Saudită şi în Regatul Unit", prin intermediul grupului terorist AQIM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor