Boris Johnson îl avertizează pe Trump: Nu poţi face America măreaţă din nou dacă Ucraina cade în mâinile lui Putin

Boris Johnson la baza RAF din Holyhead
Boris Johnson la baza RAF din Holyhead (WPA Pool / Getty Images)
Redacţia
11.04.2024

Donald Trump nu va reuşi să "facă America măreaţă din nou" dacă va lăsa Ucraina să cadă în mâinile lui Vladimir Putin, a avertizat Boris Johnson, potrivit The Telegraph.

Fostul premier britanic i-a îndemnat pe republicanii din Congresul SUA, care au blocat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, să se unească împotriva Rusiei pentru a menţine statutul Americii de superputere proeminentă a lumii.

Invocându-l pe Ronald Reagan, el a spus că această mişcare ar descuraja China să atace Taiwanul, a pledat pentru apărarea NATO şi a criticat ţările occidentale pentru că îl încurajează pe Vladimir Putin.

De asemenea, Johnson a cerut ca Ucrainei să i se permită să adere la NATO.

Luând cuvântul miercuri la o conferinţă conservatoare din Canada, alături de fostul premier australian Tony Abbott, Johnson a declarat:

"Rezolvarea acestei probleme este securitatea şi stabilitatea care vin odată cu certitudinea cu privire la locul unde se află Ucraina şi la ceea ce este Ucraina", a spus el la un eveniment din cadrul conferinţei Canada Strong and Free Networking Conference din Ottawa, unde a apărut alături de fostul premier australian Tony Abbott.

"Ucraina a ales să fie o naţiune europeană liberă, independentă, orientată spre vest, spre UE, spre NATO. Iar Ucraina trebuie să se alăture NATO. Aceasta este singura cale logică de ieşire din această situaţie".

El a spus că temerile că o astfel de mişcare l-ar provoca pe Putin nu ar putea împiedica acţiunea.

"Am încercat acest lucru [...] şi uitaţi-vă unde suntem. Cu cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani. NATO este organismul care oferă certitudine şi stabilitate şi care va aduce pacea. Dar, între timp, daţi-le ucrainenilor ce au nevoie", a spus el.

Johnson a susţinut candidatura lui Trump la preşedinţie în ianuarie, la începutul sezonului primar, spunând că nu crede că republicanul ar "abandona" Ucraina. Însă comentariile sale de miercuri sugerează că această convingere a oscilat.

Acesta urmează rapoartelor potrivit cărora Trump a elaborat un plan pentru a permite Moscovei să preia părţi din estul Ucrainei şi să-şi menţină controlul asupra Crimeei.

"Dacă sunteţi partidul lui Ronald Reagan, dacă vreţi să faceţi America măreaţă din nou, atunci nu începeţi o nouă preşedinţie republicană - ceea ce s-ar putea întâmpla [...] recunoscând victoria lui Vladimir Putin.

Ar fi un dezastru pentru Occident şi ar fi un dezastru pentru America... Ucrainenii sunt o naţiune liberă, suverană, independentă, europeană şi ceea ce li s-a întâmplat este criminal şi barbar", a declarat Johnson.

Boris Johnson l-a susţinut pe Trump într-un articol din Daily Mail în acest an, menţionând că acesta a furnizat arme antitanc Javelin care s-au dovedit a fi esenţiale în bătălia pentru Kiev în primele zile ale războiului.

"Nu pot să cred că va dori să intre în istorie ca preşedintele care a abandonat o ţară pe care a ajutat-o deja în mod notabil să se menţină liberă", a scris el în ianuarie.

Cu toate acestea, Washington Post a relatat săptămâna trecută că Trump ar face presiuni asupra Ucrainei pentru a face pace cu Rusia prin cedarea Crimeei şi a regiunii de frontieră Donbas dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luna trecută, în urma unei întâlniri cu fostul preşedinte american, că Trump nu va "da niciun ban" Ucrainei.

În acelaşi timp, încercările lui Joe Biden de a menţine ajutorul militar acordat Kievului au fost blocate de republicanii din Camera Reprezentanţilor.

Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a refuzat până acum să supună la vot ajutorul - dar a indicat că va face acest lucru în această săptămână. Mişcarea ar putea duce la o încercare a susţinătorilor lui Trump de a-l detrona.

Boris Johnson a declarat că el crede că preşedintele Camerei Reprezentanţilor este un susţinător al Ucrainei şi a afirmat că trimiterea de ajutor militar este în interesul naţional al SUA.

"Dacă sunteţi îngrijorat de capacitatea pe termen lung a Americii de a rămâne superputere, dacă sunteţi îngrijorat de democraţia din întreaga lume, dacă sunteţi îngrijorat de securitate, atunci investiţia în securitatea Ucrainei este cel mai eficient lucru din punct de vedere al costurilor pe care îl puteţi face", a spus el.

"Mike, aş spune că nu există bocanci americani pe teren în Ucraina, însă acei ucraineni luptă pentru libertate şi securitate peste tot".

Lordul Cameron, ministrul de Externe britanic, a fost refuzat atunci când a încercat să se întâlnească cu preşedintele Camerei pentru a discuta despre pachetul de măsuri privind Ucraina în timpul vizitei la Washington de săptămâna aceasta.

Totuşi, el s-a întâlnit cu Donald Trump la complexul Mar-a-Lago, unde, potrivit rapoartelor, l-a îndemnat pe fostul preşedinte să ajute la promovarea pachetului de ajutor în Congres.

Între timp, Johnson a declarat că atacul aerian israelian asupra unui convoi de lucrători umanitari de săptămâna trecută a fost "îngrozitor", dar i-a criticat pe cei care cer Marii Britanii să suspende vânzările de arme către Israel.

"În mod logic, ceea ce părem să spunem prin această acţiune este că suntem dispuşi să vedem câştigător grupul Hamas", a susţinut el.

Măsura ar permite ca Hamas să repete masacrul din 7 octombrie "din nou şi din nou", a spus Johnson, adăugând că există o "diferenţă morală clară" între acţiunile grupului terorist şi cele ale Israelului.

"Israelul şi IDF au făcut tot ce au putut pentru a minimiza victimele civile, pentru a minimiza suferinţa, iar Hamas, din câte văd, încearcă să maximizeze suferinţa", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor