Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice TikTok în SUA

Clădirea Capitoliului SUA din Washington, la 28 februarie 2024.
Clădirea Capitoliului SUA din Washington, la 28 februarie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice TikTok pe teritoriul Statelor Unite şi ar putea acorda preşedintelui noi autorităţi extinse pentru a viza companiile străine din Statele Unite.

Legea privind protecţia americanilor împotriva aplicaţiilor controlate de adversari străini a fost adoptată în urma unui vot bipartizan 352-65 la 13 martie; 197 de republicani şi 155 de democraţi au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 50 de democraţi şi 15 republicani au votat împotrivă. Un democrat a votat "prezent".

Proiectul de lege ar impune din punct de vedere legal gigantului social media TikTok să se despartă de compania mamă, ByteDance, cu sediul în China, sau să se confrunte cu o interdicţie în magazinele de aplicaţii şi serviciile de găzduire din SUA.

Proiectul de lege va merge acum la Senat, iar preşedintele Joe Biden a promis că îl va promulga dacă va trece de Camera superioară.

De la introducerea sa pe 5 martie, proiectul de lege a trecut rapid prin procesul de aprobare al Congresului, primind o aprobare unanimă rară din partea Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor două zile mai târziu.

Reprezentantul Mike Gallagher (R-Wis.), preşedinte al Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor privind competiţia strategică între Statele Unite şi Partidul Comunist Chinez (PCC), a declarat la momentul respectiv că proiectul de lege este necesar pentru a combate influenţa în SUA a regimului comunist de la Beijing.

"Acesta este mesajul meu pentru TikTok: Despărţiţi-vă de Partidul Comunist Chinez sau pierdeţi accesul la utilizatorii dvs. americani", a menţionat Gallagher într-o declaraţie pregătită.

„Acesta este mesajul meu către TikTok: despărţiţi-vă de Partidul Comunist Chinez sau pierdeţi accesul la utilizatorii voştri americani”, a spus domnul Gallagher într-o declaraţie pregătită.„Timpul lui TikTok în Statele Unite s-a încheiat, dacă nu îşi încheie relaţia cu ByteDance controlat de PCC.”

Unii analişti de securitate au afirmat că TikTok ar putea fi transformat în armă împotriva cetăţenilor americani prin practici de supraveghere agresive, cenzură şi promovarea propagandei susţinute de stat.

Pentru a contracara această ameninţare, proiectul de lege ar crea un proces prin care preşedintele să clasifice aplicaţiile de social media aflate sub influenţa anumitor naţiuni străine ca fiind un pericol pentru securitatea naţională şi să le interzică să funcţioneze, cu excepţia cazului în care transferă proprietatea către companii americane.

Proiectul de lege ar permite preşedintelui să forţeze cesionarea oricărei companii de social media care are sediul în China, Iran, Coreea de Nord sau Rusia şi care are peste un milion de utilizatori.

TikTok a criticat decizia ca fiind un atac la adresa libertăţii de exprimare şi chiar şi-a îndrumat utilizatorii să îşi sune reprezentanţii pentru a cere un vot negativ asupra proiectului de lege.

"Acest proiect de lege este o interzicere totală a TikTok, indiferent cât de mult încearcă autorii să-l mascheze. Această legislaţie va călca în picioare drepturile primului amendament a 170 de milioane de americani şi va priva 5 milioane de întreprinderi mici de o platformă pe care se bazează pentru a se dezvolta şi a crea locuri de muncă", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru The Epoch Times într-un e-mail.

Între timp, unii republicani proeminenţi, cum ar fi reprezentanta Marjorie Taylor Greene (R-Ga.), şi-au exprimat îngrijorarea că proiectul de lege va fi folosit pentru a izola companiile americane de concurenţa cu firmele străine şi ar putea fi folosit în viitor pentru a viza platformele care găzduiesc inamici percepuţi ai administraţiei.

"Când TikTok va fi vândut, cine îl va cumpăra? Şi de ce se aşteaptă ca acesta să fie mai bun? Dacă este Meta, este foarte puţin probabil să se schimbe conţinutul, prin urmare, toţi conservatorii, care cred că acest proiect de lege ne va proteja copiii, vor fi foarte dezamăgiţi când nu se va schimba deloc", a scris Greene într-o postare pe o reţea de socializare.

Reprezentantul Thomas Massie (R-Ky.) a declarat în plenul Camerei Reprezentanţilor că proiectul de lege ar trebui să se numească "Facebook Protection and Enhancement Act" (Legea privind protecţia şi îmbunătăţirea Facebook) şi că, dacă va fi aprobat, va influenţa pozitiv preţul acţiunilor Meta.

De asemenea, unele grupuri de reflecţie importante au început să facă lobby împotriva acestui efort, despre care afirmă că reproduce modelul de guvernare autoritar al Partidului Comunist Chinez.

Carnegie Endowment for International Peace a condamnat proiectul de lege ca fiind o formă de "transfer forţat de tehnologie sponsorizat de stat", care ar permite efectiv corporaţiilor americane să fure tehnologii chinezeşti mai bune, cum ar fi algoritmul de social media al ByteDance.

Susţinătorii proiectului de lege spun că o astfel de autoritate este necesară pentru a împiedica puterile străine să exploateze economia de piaţă relativ deschisă a Statelor Unite.

În acest sens, reprezentantul Raja Krishnamoorthi (D-Ill.), membru de rang înalt al Comisiei pentru Partidul Comunist Chinez, a declarat că proiectul de lege nu este o interdicţie asupra unei singure aplicaţii şi nici un afront adus libertăţii de exprimare, ci o alegere între loialitatea faţă de Statele Unite şi China.

"Acest proiect de lege nu este o interdicţie şi nu are legătură cu TikTok. Acest proiect de lege este o alegere. Şi este o alegere pentru ByteDance, precum şi pentru orice altă aplicaţie de social media controlată de un adversar străin", a declarat Krishnamoorthi.

De asemenea, reprezentantul Dan Kildee (D-Mich.) a declarat că nu există o soluţie perfectă la această problemă, dar că Statele Unite trebuie să răspundă la influenţa malefică a Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe