Cameron, la Bucureşti: Migraţia netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an. Nu este sustenabil

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri după-amiază, cu premierul Marii Britanii, David Cameron, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti organizată înaintea referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
Klaus Iohannis împreună cu David Cameron la Bucureşti, 9 decembrie 2015
Klaus Iohannis împreună cu David Cameron la Bucureşti, 9 decembrie 2015 (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.12.2015
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

La finalul întrevederii, cei doi înalt oficiali au ţinut o conferinţă de presă comună la Palatul Cotroceni. David Cameron a subliniat faptul că Marea Britanie susţine principiul liberei circulaţii în Uniunea Europeană, însă această libertate a pus o mare presiune pe serviciile publice, astfel că UE trebuie să opereze schimbări în acest domeniu.

"Susţin principiul liberei circulaţii, (...) dar nu am crezut niciodată că această libertate de mişcare va aduce atâţia oameni şi trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice. Migraţia netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an şi nu este sustenabil, deci trebuie neapărat să găsim modalităţi să rezolvăm această situaţie", a declarat David Cameron.

Premierul britanic susţine că problema migraţiei care afectează ţara sa este una dintre temele centrale de discuţie în ceea ce priveşte reformarea UE.

"Am discutat şi cum putem să reformăm Uniunea Europeană ca să o facem mai competitivă şi să rezolvăm îngrijorările poporului britanic cu privire la acest lucru. Marea Britanie este un membru important, un contributor net la UE. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o UE reformată, de aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic.

Aşa cum a spus şi preşedintele Consiliului European, facem progrese, dar recunosc că în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce priveşte reformele privind bunăstarea. (...) UE a arătat şi înainte că are flexibilitatea de a răspunde la îngrijorările statelor membre şi acum trebuie să facă din nou acest lucru", a precizat Cameron, adăugând că aceste chestiuni vor fi discutate la Consiliul European de săptămâna viitoare.

La rândul său, Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că problemele Marii Britanii vor fi rezolvate. "În opinia noastră, locul Marii Britanii este clar în familia europeană. UE este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei şi Marea Britanie este mai puternică în interiorul UE. Ne dorim găsirea unor soluţii care să conducă, în cadrul referendumului din Marea Britanie, la un vot favorabil, de menţinere a statutului Marii Britanii de membră a Uniunii Europene".

În ceea ce priveşte problema imigranţilor români din Marea Britanie, Klaus Iohannis a precizat că "trebuie subliniat faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt foarte bine integraţi şi contribuie prin taxe şi impozitele pe care le plătesc la economia Marii Britanii", a spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor