Canada a votat pentru oprirea exporturilor de arme către Tel Aviv. Israelul condamnă decizia

Mélanie Joly - ministrul canadian al Afacerilor Externe
Mélanie Joly - ministrul canadian al Afacerilor Externe (Captură ecran)
D.B.
21.03.2024

Canada va impune o interdicţie asupra vânzărilor de arme către Israel, a anunţat, marţi, ministrul de Externe al ţării, Melanie Joly, potrivit The Cradle.

"Este un lucru real", a declarat marţi Joly pentru ziarul canadian The Toronto Star.

Decizia vine în urma unui vot, luni, în parlamentul canadian (204-117) în favoarea încetării vânzărilor. Deşi iniţial se cerea o suspendare, aceasta a fost ulterior schimbată într-o interdicţie totală.

"Există o serie de contracte existente care sunt deja în vigoare, dar acest lucru a fost pe bază de continuitate, cred că aşa a privit ministrul. Au fost exprimate multe îngrijorări cu privire la [...] vânzările militare letale în Israel în timpul conflictului", a declarat marţi ministrul canadian al Apărării, Bill Blair.

Anterior, Ottawa a suspendat temporar permisele de export de bunuri militare în Israel. Cu toate acestea, Global Affairs Canada, organismul guvernamental însărcinat cu relaţiile diplomatice şi consulare, a continuat să primească cereri de export de arme către Israel, analizându-le de la caz la caz.

În urma votului parlamentar de luni, Canada a luat această decizie, dar Tel Avivul a considerat moţiunea ca fiind un atac la "dreptul Israelului la autoapărare" împotriva Hamas.

"Este regretabil că guvernul canadian face un pas care subminează dreptul Israelului la autoapărare împotriva ucigaşilor Hamas care au comis crime teribile împotriva umanităţii şi împotriva cetăţenilor israelieni nevinovaţi [...] Istoria va judeca cu asprime actuala mişcare a guvernului canadian", a declarat în replică ministrul israelian de Externe, Israel Katz.

Moţiunea iniţială, înaintată de Noul Partid Democrat din Canada (NPD), includea un apel la recunoaşterea unui stat palestinian şi sancţionarea oficialilor israelieni pentru incitare la genocid. Cu toate acestea, moţiunea a fost atenuată în urma unei înţelegeri între NPD şi guvernul liberal al Canadei.

"Votul din această seară din Parlament nu a mers nici pe departe atât de departe pe cât am fi sperat, dar este totuşi un mic pas înainte pentru a pune capăt complicităţii canadiene în războiul genocidar al Israelului în Gaza", a declarat Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CPJME), într-o declaraţie după votul de luni.

CPJME s-a declarat "profund dezamăgit de faptul că o mare parte din limbajul din moţiunea amendată a fost diluat sau modificat într-un mod care promovează falsele naraţiuni israeliene şi o consimţire la oribilul status quo", adăugând că "diluarea rezoluţiei NPD slăbeşte semnificaţia votului Parlamentului".

De la 7 octombrie, Canada a aprobat noi autorizaţii în valoare de cel puţin 21 de milioane de dolari pentru exporturi de arme către Israel. Pe de altă parte, exporturile de arme din SUA către Israel au fost mult mai mari. De la începutul războiului, au fost aprobate peste 100 de vânzări de arme către Israel, printre care muniţii pentru tancuri în valoare de 106 milioane USD şi componente de obuze în valoare de 147,5 milioane USD.

ONU a avertizat în mod repetat în ultimele luni că statele care exportă arme sau bunuri militare către Israel prezintă un risc ridicat de a fi complice la crime de război. Mai multe ţări, printre care Spania, Olanda, Japonia şi Belgia, au luat măsuri similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor