Cancelarul Olaf Scholz face o vizită în China pe fondul tensiunilor legate de vehiculele electrice şi Rusia


Olaf Scholz împreună cu Xi Jinping.

 
Olaf Scholz împreună cu Xi Jinping.   (Kay Nietfeld/AFP/Getty Images)
Redacţia
14.04.2024

Cancelarul Olaf Scholz a început duminică un turneu de trei zile în China pentru a consolida legăturile cu principalul partener comercial al Germaniei şi pentru a aborda divergenţele legate de chestiuni precum practicile comerciale ale Chinei şi sprijinul acordat Rusiei, informează Reuters.

Cea mai lungă vizită a cancelarului în orice stat de la preluarea mandatului va fi probabil umbrită de atacul Iranului asupra Israelului şi va fi urmărită, de asemenea, pentru cât de mult susţine Germania ancheta Uniunii Europene privind subvenţiile acordate de statul chinez producătorilor de vehicule electrice, care a devenit o problemă controversată.

Scholz, care este însoţit de mai mulţi directori executivi germani, şi-a început călătoria în megaoraşul Chongqing din sud-vestul ţării. El va merge, de asemenea, la Shanghai şi Beijing, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu premierul Li Qiang.

La sosire, Scholz a condamnat loviturile iraniene asupra Israelului "în termenii cei mai fermi posibil", a declarat purtătorul său de cuvânt. Potrivit unor surse guvernamentale, cancelarul german a fost ţinut la curent cu evoluţiile din Orientul Mijlociu în timpul zborului. Oficialii germani au declarat că Beijingul ar putea juca un rol pozitiv în calmarea tensiunilor care escaladează rapid în Orientul Mijlociu.

China a jucat un rol de mediator între Iran şi Arabia Saudită anul trecut, iar Reuters a raportat că Beijingul a cerut Iranului să ajute la limitarea atacurilor asupra navelor din Marea Roşie de către Houthi, susţinuţi de Iran, sau riscă să afecteze relaţiile de afaceri cu China.

Cu toate acestea, poziţia generală a Berlinului faţă de China a devenit mai critică de la războiul din Ucraina.

Anul trecut, Germania a publicat, de asemenea, prima sa strategie privind China, descriind "practicile neloiale" şi riscurile pentru lanţurile de aprovizionare într-un potenţial conflict privind Taiwanul. Cu toate acestea, eforturile de diversificare în afara Chinei sunt, până în prezent, răzleţe.

Duminică, Scholz va vizita fabrica de pile de combustie cu hidrogen a furnizorului auto german Bosch din Chongqing, punând în centrul atenţiei o zonă de tensiuni crescânde.

UE desfăşoară mai multe anchete pentru a stabili dacă exporturile chinezeşti de tehnologie ecologică, cum ar fi VE cu baterii, despre care spune că au beneficiat de subvenţii de stat şi care ar putea dăuna producătorilor locali.

Industria auto din Germania se teme că aceste anchete ar putea duce la un război comercial care le-ar putea afecta perspectivele pe cea mai mare piaţă auto din lume.

De asemenea, se aşteaptă ca Scholz să abordeze şi problema sprijinului acordat Rusiei de către China. Vineri, oficialii germani au declarat fără menajamente că sprijinul şi exporturile Beijingului către Rusia permit Moscovei să ducă un război de agresiune în Ucraina şi determină o "pierdere tot mai mare a reputaţiei Chinei" în Europa şi nu numai.

"Este vorba despre faptul ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal declanşat împotriva ţării vecine, Ucraina", a scris Scholz, sâmbătă, într-o postare pe platforma de socializare X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor