Candidat pro-Occident câştigă prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski (Robert Atanasovski/AFP/Getty Images)

Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord a fost câştigată la limită de un candidat pro-Occident. Alegerile au avut loc pe fondul diviziunilor profunde legate de schimbarea numelui ţării în baza acordului încheiat cu Grecia, potrivit Euronews.

Stevo Pendarovski a câştigat 42,6% dintre voturi, potrivit rezultatelor publicate pe website-ul Comisiei Electorale de Stat, după numărarea a aproape 80% dintre buletinele de vot.

Gordana Siljanovska-Davkova, candidata opoziţiei şi rivala lui Pendarovski, s-a situat pe locul 2 cu 41,6% dintre voturi. Cei doi se vor duela în 5 mai în runda finală a alegerilor.

Însă Comisia Electorală de Stat a declarat că prezenţa la vot a fost doar de 39%.

Pendarovski este un candidat din coaliţia de guvernare SDSM şi fost consilier pe probleme de securitate naţională în Cabinetul prezidenţial. El a adoptat sloganul de campanie “Împreună înainte”.

Pendarovski este susţinător ferm al Acordului de la Prespa, prin care Republica Macedonia a devenit Macedonia de Nord, lucru care a deblocat calea aderării ţării la alianţa militară vestică NATO şi la Uniunea Europeană.

Mesajul său pro-european este combătut de Davkova, candidată din partea partidului de dreapta VMRO-DPMNE. Profesoara universitară se bazează pe sprijinul unei mulţimi semnificative de macedoneni care se opun Acordului de la Prespa, adoptând sloganul “Justiţie pentru Macedonia”. De asemenea, ea a cerut ca acordul să fie schimbat şi l-a numit “înjositor”.

Totuşi, diverşi analişti au susţinut că prezenţa redusă la votul de duminică reflectă decepţia în rândul tinerilor alegători în legătură cu eşecul guvernului de a aborda şomajul ridicat şi de a atrage investiţii străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe