Care e adevăratul motiv din spatele ofertei de 10 miliarde de dolari a Chinei făcute talibanilor pentru litiu

Primul viceprim-ministru interimar al Afganistanului, Abdul Ghani Baradar (stânga) şi ambasadorul Chinei în Afganistan, Wang Yu, la Kabul, la 5 ianuarie 2023.
Primul viceprim-ministru interimar al Afganistanului, Abdul Ghani Baradar (stânga) şi ambasadorul Chinei în Afganistan, Wang Yu, la Kabul, la 5 ianuarie 2023. (Ahmad Sahel Arman/AFP via Getty Images *)
Venus Upadhayaya
24.04.2023

O companie chineză le-a oferit talibanilor 10 miliarde de dolari şi o propunere de a construi o infrastructură strategică pentru a lega partea de nord cu partea de sud a Afganistanului în schimbul accesului la rezervele de litiu ale ţării. Unii experţi şi-au exprimat îngrijorarea că oferta ar permite regimului chinez să îşi extindă influenţa în regiune.

Propunerea a fost discutată între un reprezentant al companiei Gochin şi ministrul interimar taliban al Minelor şi Petrolului, şeicul Hadith Shahabuddin Delawar, în biroul acestuia, la 13 aprilie. Discuţiile au avut loc la doar câteva luni după ce talibanii au arestat doi cetăţeni chinezi care încercau să scoată ilegal din ţară 1.000 de tone de roci cu conţinut de litiu.

Experţii au declarat că trebuie văzut dacă acordul este fezabil, dar, odată semnat, acesta va avea ramificaţii diplomatice şi politice, iar dezvoltarea infrastructurii propuse va avea probabil un impact strategic pe termen lung.

"Din punct de vedere geopolitic, acest acord ar putea oferi Chinei un avantaj şi o influenţă semnificativă în regiune, deoarece asigură o aprovizionare cu resurse critice şi îşi consolidează prezenţa în Afganistan", a declarat Maher Saadat, un activist în exil şi analist de afaceri afgane, într-un e-mail, pentru The Epoch Times.

Rezervele de litiu din Afganistan ar rivaliza cu cele din Bolivia, care deţine cea mai importantă cantitate de resurse de litiu din lume. Ministerul taliban al Minelor şi Petrolului a declarat, într-un comunicat de presă, că acordul, odată executat, va oferi locuri de muncă directe pentru 120.000 de persoane şi indirect pentru 1 milion de persoane.

China se numără printre primele ţări care i-a sprijinit pe talibani să formeze un guvern la Kabul după retragerea Statelor Unite din ţară, a declarat, într-un e-mail pentru The Epoch Times, Abhishek Darbey, cercetător asociat al Programului de cercetare din cadrul Centrului pentru analiză şi strategie chineză (CCAS), cu sediul la New Delhi. El consideră că regimul chinez doreşte să controleze regiunea.

"În cazul Afganistanului, ţara este importantă pentru China, deoarece domeniul terestru al Iniţiativei Belt and Road (BRI – "Centura şi drumul") va trece prin această regiune, iar un Afganistan paşnic va crea condiţii favorabile pentru ca BRI să crească şi să progreseze", a spus el.

"De asemenea, China se consideră a fi o putere majoră în regiune şi, prin urmare, doreşte să fie un participant la [procesul] decizional din regiune sau doreşte să fie o putere cu capacitatea de a influenţa politica regională", a adăugat el.

Litiu pentru talibani

Rezervele de litiu din Afganistan reprezintă o sursă rapidă de bani pentru talibani, dar aceştia nu au un obiectiv strategic pe termen lung pentru aceasta, potrivit experţilor.

"Este posibil ca aceştia să o vadă ca pe o oportunitate de a genera venituri imediate pentru a-şi finanţa activităţile şi a-şi consolida puterea, având în vedere istoricul lor de a se baza pe diverse surse de finanţare ilicită, cum ar fi traficul de droguri şi şantajul", a declarat Saadat.

Concentrarea talibanilor asupra câştigurilor financiare imediate - fără a lua în considerare implicaţiile pe termen lung şi dezvoltarea durabilă a depozitelor de litiu - este posibil să limiteze beneficiile potenţiale ale rezervelor pentru Afganistan şi pentru poporul său, a spus el.

"[Aceasta] nu va contribui cu certitudine la dezvoltarea socio-economică generală şi la stabilitatea ţării", a spus el.

Prima mină de litiu a fost descoperită în oraşul Ghazni în 2013. Aceste mine de minerale rare sunt situate în cinci zone din Afganistan: Herat, Valea Shuryak, districtul Tagab din provincia Kapisa, districtul Nawur din provincia Ghazni şi Badakhshan.

Darbey a declarat că interesul chinezilor pentru această regiune nu este nou - în 2021, două companii chineze au fost trimise în Ghazni pentru a efectua cercetări tehnice şi a inspecta minele de litiu şi de aur.

În timp ce rezervele de litiu din China se epuizează, zăcămintele afgane sunt neexploatate. Cinci companii chinezeşti şi-au înfiinţat birouri de reprezentare în Afganistan, iar aproximativ 20 de companii chinezeşti au făcut cercetări cu privire la proiecte de litiu, potrivit lui Darbey.

Delawar a declarat că un contract pentru minele din Afganistan va fi dat în conformitate cu legea talibanilor.

Darbey a precizat că guvernul taliban sprijină deja investiţiile chinezeşti în sectorul său minier mai larg, iar cele mai mari companii miniere chinezeşti de litiu - Tianqi şi Ganfeng - au examinat deja minele de litiu din Afganistan.

Dezvoltarea infrastructurii

Ministerul taliban al Minelor şi Petrolului a afirmat, în comunicatul de presă, că chinezii au propus dezvoltarea a trei proiecte de infrastructură: tunelul Salang, care leagă nordul Afganistanului de Kabul, autostrada Nuristan, care leagă Kunar de Laghman, şi un proiect de baraj energetic.

"Partea chineză a declarat că va repara pasul Salang pentru un transport fără probleme între China şi Afganistan în scopul exploatării miniere şi a altor activităţi", a declarat Darbey.

Gochin a propus să repare pasul Salang - o linie de salvare a Afganistanului - în şapte luni şi să sape un alt tunel peste acest pas.

Lupta pentru Pasul Salang a fost o parte importantă a istoriei războiului din Afganistan datorită poziţiei sale strategice pe hartă - Uniunea Sovietică şi Statele Unite l-au folosit pentru a muta trupele militare. Astăzi, trecătoarea este importantă pentru mişcarea militară a talibanilor.

Primele lucrări de construcţie pentru autostrada Salang cu două benzi care traversează munţii Hindukush, care au inclus crearea unui tunel lung de 2,7 kilometri în Pasul Salang, la 3.400 de metri deasupra nivelului mării, au fost întreprinse de sovietici în anii 1960.

Îngustimea trecătorii Salang este unul dintre factorii responsabili pentru retragerea haotică a SUA din ţară, potrivit lui Saadat, care a declarat că armata americană s-a bazat foarte mult pe transportul aerian al proviziilor, deoarece era dificil să mute echipamente grele prin această trecătoare.

"Acest transport aerian a fost nu numai o provocare logistică, ci şi costisitor din punct de vedere economic, adăugându-se la costul total al prezenţei militare americane în Afganistan", a spus el, adăugând că acest cost ridicat al războiului din Afganistan a fost unul dintre principalele motive pentru care Statele Unite au părăsit ţara.

În prezent, talibanii controlează ruta de transport crucială pentru deplasarea luptătorilor şi a proviziilor în întreaga ţară, deoarece deţin controlul total asupra tunelului Salang, ceea ce îl face indispensabil pentru operaţiunile militare ale talibanilor, potrivit lui Saadat.

"În plus, Autostrada Nuristan şi Barajul energetic oferă talibanilor posibilitatea de a controla infrastructura regiunii, care poate fi folosită pentru a exercita putere şi influenţă asupra populaţiei locale", a declarat el.

Anul trecut, talibanii au anunţat că tarifele pe traficul de marfă vor genera 341 de milioane de dolari în vistieria lor. Saadat a declarat că proiectele propuse de chinezi ar putea genera, de asemenea, venituri prin impozitare şi extorcare, care pot fi folosite pentru a finanţa activităţile talibanilor şi pentru a-şi consolida puterea.

Darbey a afirmat că, odată cu mai multe proiecte de infrastructură chinezeşti, este posibil ca Beijingul să vrea să antreneze trupele talibane pentru a-şi îmbunătăţi aparatul de securitate într-un timp scurt.

"Posibilitatea de a trimite trupe de securitate chineze în regiune nu poate fi, de asemenea, subminată", a spus el.

Situaţia generală ar putea crea, de asemenea, tensiuni cu alte ţări care au interese în regiune, ceea ce ar putea duce la conflicte sau la relaţii internaţionale tensionate, potrivit lui Saadat.

"În plus, ar putea duce la crearea de către China a unei capcane de datorie pentru talibani, sporindu-şi influenţa economică în Afganistan şi afectând potenţial dinamica geopolitică din regiune", a spus el.

Legătura cu Asia Centrală

Experţii au declarat că dezvoltarea propusă a infrastructurii ar contribui la îmbunătăţirea conectivităţii Afganistanului cu Asia Centrală, în beneficiul Chinei.

Saadat a declarat că, prin oferta de a repara pasul Salang în şapte luni, China oferă talibanilor o rută de transport crucială care leagă Kabulul de piaţa din Asia Centrală prin Hairatan.

Hairatan este un oraş din nordul provinciei Balkh din Afganistan şi se învecinează cu Uzbekistanul, care nu are ieşire la mare. Prin aceleaşi graniţe au trecut, în 2001, şi forţele coaliţiei conduse de SUA care au răsturnat talibanii după 11 septembrie 2001.

După ce talibanii au preluat puterea în 2021, Uzbekistanul a continuat să facă afaceri cu Afganistanul prin aceeaşi graniţă, iar firmele sale căutau o cale prin Afganistan către porturile din Pakistan şi Iran.

Talibanii fac parte, de asemenea, din proiectul "Coridorului feroviar est-vest" care se întinde din China până în Europa prin Iran şi Afganistan, iar o conexiune nord-sud prin Salang este importantă pentru harta generală de navigaţie a Asiei Centrale pe care China o dezvoltă.

"Reconstruirea trecătorii Salang este foarte importantă pentru talibani - şi nu o pot face ei înşişi - astfel că le-ar permite să acceseze şi să exporte zăcămintele de litiu, pe care le văd ca pe o sursă rapidă de bani", a spus el.

Provocări

Deşi China are o serie de investitori dispuşi să investească în rezervele de litiu afgane, aceştia se vor confrunta cu provocări şi riscuri, printre care o topografie înşelătoare şi creşterea numărului de atacuri teroriste, potrivit experţilor.

"În primul rând, pe tot parcursul anului, condiţiile climatice aspre prevalează asupra locaţiei geografice a coridorului Wakhan care leagă cele două ţări, iar regiunea rămâne acoperită de zăpadă timp de cel puţin nouă luni", a declarat Darbey.

Regimul chinez va trebui să îşi îmbunătăţească logistica în această regiune pentru a asigura transportul fără probleme al litiului brut din minele din Afganistan către China. El a precizat că îmbunătăţirea facilităţilor de transport ar putea să nu fie o provocare pentru chinezi, deoarece aceştia au experienţă în construirea de sisteme logistice pe un teren similar în Tibet şi Xinjiang.

Cealaltă provocare este ISIS. Din noiembrie 2021, ISIS a lansat 248 de atacuri, iar ca represalii, guvernul taliban a desfăşurat 132 de operaţiuni militare împotriva acestuia, potrivit lui Darbey. El a spus că, în ciuda tuturor contraoperaţiunilor, cetăţenii chinezi din Afganistan nu sunt în siguranţă.

"Deşi guvernul taliban a vorbit în repetate rânduri despre asigurarea [securităţii] investiţiilor chinezeşti şi vieţile investitorilor chinezi, acesta mai are încă un drum lung de parcurs până când va garanta siguranţa şi securitatea cetăţenilor chinezi care lucrează în industriile miniere."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor