Care sunt implicaţiile distrugerii podului din Baltimore pentru securitatea naţională a SUA. Dar efectele la nivel global

Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024.
Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024. (Al Drago/Bloomberg via Getty Images)
Redacţia
20.04.2024

Portul Francis Scott Key din Baltimore este "închis până la noi ordine", ceea ce pune în pericol mai multe industrii şi periclitează securitatea naţională, potrivit realclearwire.com.

În 2023, portul a gestionat o cantitate record de mărfuri internaţionale, situându-se pe locul nouă atât ca valoare în dolari, cât şi ca tonaj în Statele Unite. Vital atât pentru importurile, cât şi pentru exporturile unei varietăţi de mărfuri, portul Baltimore a avut întotdeauna o importanţă internaţională, iar impactul închiderii sale va fi de amploare şi pe termen lung pentru lanţul de aprovizionare din Statele Unite şi nu numai. Având în vedere gravitatea acestei probleme, Congresul SUA este îndemnat să îşi unească forţele pentru a aproba finanţarea pentru evacuarea resturilor podului dărâmat, redeschiderea canalului şi reconstrucţia podului.

Conform unor experţi, reverberaţiile dezastrului vor fi resimţite în întreaga lume, iar repercusiunile în ceea ce priveşte securitatea energetică sunt deosebit de îngrijorătoare şi trebuie să fie abordate.

Pe plan intern, impactul acestor piedici în lanţul de aprovizionare cu energie se face deja simţit. Curtis Bay Piers al CSX, în special - puternic afectat de prăbuşirea podului - furnizează cărbune pentru alimentarea reţelei electrice din Maryland şi furnizează cărbune metalurgic esenţial pentru industria siderurgică.

Imposibilitatea de a transporta energie de la acest terminal a creat un efect de propagare în ambele sectoare.

Între timp, un avertisment din partea Administraţiei pentru Informaţii Energetice (EIA), potrivit căruia prăbuşirea podului şi impactul ulterior asupra portului vor încetini creşterea exporturilor de cărbune din SUA către aliaţii Americii, a slăbit, de asemenea, acest lanţ de aprovizionare de o importanţă crescândă.

Cererea internaţională pentru cărbunele american a crescut în ultimii ani din cauza restrângerii ofertei de energie în Europa, a rezervelor scăzute de gaze naturale şi a conflictelor din regiune, din cauză că multe ţări, precum Ucraina, s-au îndreptat către alte ţări pentru a-şi procura produse energetice.

Fiind al doilea cel mai mare centru de export de cărbune din Statele Unite, reprezentând aproape o treime (28%) din totalul exporturilor în 2023, portul Baltimore a contribuit la satisfacerea acestei cereri.

În timp ce cea mai mare parte a cărbunelui exportat din portul Baltimore a fost în mod istoric destinat unor locuri din afara Europei, cărbunele a ajuns din ce în ce mai des în ţările de pe continent care se confruntă cu agresiunea crescândă a Rusiei, oferindu-le o alternativă la dependenţa forţată de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Dar, odată cu termenele nespecificate de închidere şi redeschidere a portului, aliaţii americani din întreaga lume ar putea fi forţaţi să se întoarcă la Vladimir Putin şi la acoliţii săi. Acest lucru va oferi Rusiei o putere nejustificată, în special în Europa, care s-a bazat în mod istoric în mare măsură pe importurile ruseşti de cărbune, petrol şi gaze naturale.

Ascensiunea Chinei şi eforturile acesteia de a folosi conexiunile energetice şi de infrastructură pentru a-şi extinde raza de acţiune şi influenţa în întreaga lume reprezintă, de asemenea, o preocupare tot mai mare de ani de zile. Iniţiativa sa "Centura şi Drumul" include investiţii semnificative în infrastructura energetică din Asia, Africa şi America Latină şi a fost folosită pentru a-şi extinde influenţa, devenind un partener în satisfacerea nevoilor energetice ale acestor regiuni.

Întreruperea fluxului de resurse energetice care a avut loc ca urmare a închiderii pe termen nelimitat a portului Baltimore ar putea ulterior să îi forţeze pe unii aliaţi ai SUA să caute furnizori alternativi şi, având în vedere că producţia de cărbune a ţării a atins un nivel record în 2023, ar putea oferi o deschidere pentru ca statul comunist chinez să se afirme şi mai mult pe scena mondială.

Independenţa şi securitatea energetică înseamnă să ai suficientă energie pentru a satisface cererea, precum şi să protejezi sistemele şi infrastructurile energetice împotriva atacurilor fizice şi a ameninţărilor cibernetice.

Având în vedere aceste aspecte, Statele Unite ar trebui să se concentreze pe consolidarea rezilienţei propriului lanţ de aprovizionare cu energie - precum şi pe întărirea legăturilor cu aliaţii care sunt, de asemenea, îngrijoraţi de creşterea influenţei chineze şi ruseşti în întreaga lume - acordând prioritate restaurării portului Baltimore.

Acest lucru nu numai că va restabili o verigă vitală în lanţul de aprovizionare cu energie al naţiunii, dar va semnala adversarilor că Statele Unite sunt angajate să îşi protejeze infrastructura şi, prin extensie, capacitatea lor de a acţiona liber pe scena internaţională.

Guvernatorul statului american Maryland, Wes Moore, a subliniat recent necesitatea unei curăţări rapide, menţionând că "trebuie să ne asigurăm că ne mişcăm rapid pentru a pune din nou în mişcare economia americană, deoarece portul Baltimore este esenţial pentru creşterea noastră economică mai mare".

Având în vedere efectele de domino ale închiderii continue a portului - în special asupra securităţii naţionale şi a independenţei energetice din întreaga lume -, liderii de la Washington trebuie să se unească pentru a curăţa şi a repara rapid accesul la port.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor