Casa Albă îşi schimbă poziţia. ZTE poate cumpăra din nou componente americane

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)

Departamentul Comerţului al Statelor Unite a suspendat vineri o interdicţie aplicată companiilor americane privind vânzarea de echipamente gigantului chinez în telecomunicaţii ZTE, permiţând acestuia să îşi relanseze operaţiunile.

Interdicţia a fost impusă în luna aprilie ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora ZTE a încălcat sancţiunile aplicate de SUA împotriva Iranului şi Coreei de Nord, livrând acestora echipamente sensibile. Însă avertismentele companiei chineze că interdicţia o va scoate din afaceri a determinat Casa Albă să negocieze suspendarea pedepsei, potrivit RFE/RL.

Departamentul a precizat că a ridicat interdicţia la scurt timp după ce ZTE a depozitat 400 milioane de dolari într-un cont al unei bănci americane ca parte a înţelegerii încheiate cu administraţia de la Casa Albă. Practic interdicţia a fost înlocuită cu o nouă amendă în valoare de 1 miliard de dolari şi cerinţa de schimbare a echipei de conducere a ZTE.

“Departamentul va fi vigilent şi va monitoriza îndeaproape acţiunile ZTE pentru a ne asigura că aceasta se conformează tuturor legilor şi reglementărilor americane”, a susţinut secretarul comerţului Wilbur Ross într-o declaraţie, care a descris termenii acordului ca fiind cei mai stricţi impuşi într-un astfel de caz.

Ross a afirmat că prin acord va fi protejată securitatea naţională a Statelor Unite, în ciuda afirmaţiilor făcute de unii congresmani că nu se poate avea încredere în ZTE şi alte corporaţii chineze când sunt vizate tehnologii sensibile americane.

Senatul SUA a inclus o prevedere pentru anularea acestui acord într-un proiect de lege privind apărarea ce a fost adoptat luna trecută.

ZTE, care se bazează pe componente americane pentru smartphone-urile şi echipamentele sale de telecomunicaţii, şi-a suspendat operaţiunile majore după aplicarea interdicţiei.

De când Casa Albă a fost de acord să ridice interdicţia, acţiunile companiei au crescut, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul acţiunilor furnizorilor săi americani, inclusiv Qualcomm, Intel, Broadcom şi Texas Instruments.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite că au spionat de multe ori companiile americane în beneficiul Partidului Comunist.

Diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.

De asemenea, Australia se pregăteşte să interzică gigantului Huawei Technologies Co Ltd să furnizeze echipamente pentru reţeaua sa majoră 5G după ce agenţiile de informaţii australiene au manifestat temeri în legătură cu faptul că Beijingul ar putea forţa compania chineză de telecomunicaţii să predea date sensibile, potrivit declaraţiilor făcute de două surse.

Agenţiile occidentale de informaţii au tras un semnal de alarmă de câţiva ani în privinţa legăturilor Huawei cu guvernul comunist chinez şi a posibilităţii ca echipamentele acestei companii să fie folosite pentru spionat. Dar până acum nu au fost făcute publice dovezi care să susţină aceste presupuneri, potrivit Reuters. Huawei, cel mai mare producător din lume de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii şi furnizorul numărul 3 mondial de smartphone-uri, a promis că guvernul din Canberra va avea un control complet asupra echipamentelor reţelei 5G, care ar putea include staţii de bază, turnuri şi echipamente de transmisie radio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe