Ce se va întâmpla cu Victor Ponta după ce i se va retrage oficial titlul de doctor

Cu puţin timp în urmă, Victor Ponta a fost declarat oficial plagiator de Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare, urmând acum ca ministrul Educaţiei să semneze ordinul prin care i se va retrage titlul de doctor. Care sunt, însă, efectele juridice ale acestui demers?
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ce se va întâmpla cu Victor Ponta odată ce ministrul Educaţiei îi va retrage oficial prestigiosul titlu de doctor în drept? Îşi va pierde şi calitatea de avocat, dar pe cea de cadru didactic universitar? Într-un interviu acordat publicaţiei Timpolis.ro, avocata Elenina Nicuţ, din cadrul Baroului Bucureşti, a vorbit despre efectele juridice pe care le implică retragerea titlului de doctor deţinut de fostul premier.

Întrebată dacă există posibilitatea ca fostul premier să fie obligat să returneze sporul salarial primit în baza diplomei de doctor, Elenina Nicuţ a replicat:

"Teoretic, da, există această posibilitate, pentru că retragerea titlului de doctor se face cu titlu de sancţiune, iar atunci s-ar putea merge pe efecte retroactive. Obligarea la returnarea banilor se poate face însă doar în urma unei acţiuni în instanţă. Poate să-l acţioneze în judecată unitatea de învăţământ care i-a plătit salariul sau chiar Statul român, prin una dintre instituţiile sale.

În cazul lui Victor Ponta, însă, se vor lovi de prescripţie. Din calculele mele, orice înseamnă sporuri şi implicit salariul încasat, în calitate de cadru didactic înainte de 2012 nu mai poate fi recuperat".

Odată cu retragerea titlului de doctor în drept, fostul premier ar putea să-şi piardă şi calitatea de avocat al Baroului Bucureşti din moment ce a intrat în Barou fără examen, doar pe baza diplomei de doctor.

"Îşi poate pierde calitatea de avocat şi este cazul să o piardă. Pentru că a fost primit în profesie cu scutire de examen, în considerarea titlului. Din câte ştiu, există şi o solicitare făcută de Monica Macovei şi, în momentul în care va fi emis de către ministrul Educaţiei ordinul de retragere a titlului, problema va intra pe rol la Consiliului Baroului", a explicat Elenina Nicuţ.

Întrebată dacă Victor Ponta va pierde inclusiv calitatea de cadru didactic universitar, avocata a răspuns afirmativ.

"Da, pentru că intrarea în corpul profesoral universitar este condiţionată de doctorat. Ori, nemaiavând calitatea de doctor, nu o mai poate avea nici pe cea de lector universitar, pe care o are acum", a punctat Elenina Nicuţ.

Pentru a citi integral interviu intraţi aici.