Cât cheltuieşte America pentru spionaj


USA: Pe reţea circulă o petiţie "Stop Watching Us", semnată de peste o jumătate de milion de oameni, prin care se cere Congresului să "dezvăluie amploarea reală şi totală a programului de spionaj NSA".
USA: Pe reţea circulă o petiţie "Stop Watching Us", semnată de peste o jumătate de milion de oameni, prin care se cere Congresului să "dezvăluie amploarea reală şi totală a programului de spionaj NSA". (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
31.08.2013

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a sfârşit prin a fi pusă sub acuzare odată cu declanşarea scandalului, denumit „Datagate”. Cel care l-a declanşat este Edward Snowden, analistul care a dezvăluit activităţile de spionaj ale Washingtonului efectuate chiar şi împotriva aliaţilor.

Preşedintele Barack Obama a promis un plan pentru transparenţă cu intenţia de a elimina norii, plini de controverse, care s-au adunat deasupra Casei Albe. Pe scurt, niciodată până acum nu au fost agenţii 007 ​​ sub o astfel de presiune .

Washington Post a intrat în posesia unui document care relevă cheltuielile efectuate pentru activităţile de spionaj ale guvernului SUA. Bugetul total pentru anul 2013 se ridică la cifra de 52,6 miliarde de dolari, sumă împărţită între cele 16 agenţii care alcătuiesc întregul sector. O cifră care merge dincolo de toate estimările făcute de analişti.

Aşa cum era uşor de anticipat, legendara Agenţie Centrală de Informaţii (CIA ) primeşte cele mai multe fonduri, având 14,7 miliarde de dolari la dispoziţie. Agenţia Naţională de Securitate (NSA ), agenţia pentru care a lucrat Snowden, beneficiază de 10,5 miliarde de dolari.

Textul a fost publicat - deşi nu în totalitate - de Washington Post, care dezvăluie, de asemenea, supravegherea specială efectuată în unele ţări de agenţii 007 americani: lista include rivali cum ar fi Rusia, Iran, China şi Cuba, dar de asemenea, chiar şi aliatului Israel îi este rezervat un control special. În ultimii ani, serviciile de informaţii şi-au intensificat activitatea spre Coreea de Nord, din cauza ameninţării nucleare care vine de la Phenian.

Investiţiile în spionaj au crescut puternic din 2001, după atacul asupra Turnurilor Gemene. Resursele utilizate sunt de două ori mai mari decât acum 12 ani, fiind înregistrată o creştere treptată, dar oficialii şi-au exprimat satisfacţia pentru că de atunci, datorită acţiunii agenţilor 007, au fost evitate noi atacuri distrugătoare. Mai mult, în ultimele săptămâni au fost dejucate o serie de atacuri care au vizat mai multe ambasade SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor