Câte locuri de cazare sunt, în realitate, pe litoralul românesc?

Litoralul românesc
Litoralul românesc (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.08.2012

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a contestat cifrele vehiculate de diverse asociaţii şi care se referă la numărul mare de turişti veniţi pe litoralul românesc. Patronatele sunt de părere că este aproape imposibil ca 200.000 de turişti să fie cazaţi simultan la mare, în condiţiile în care sunt 93.000 de locuri de cazare oficiale. În acest caz, ar însemna ca restul să se cazeze la negru sau să doarmă în aer liber, a concluzionat FPTR.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a făcut un studiu privind numărul real de locuri de cazare de pe litoral. În ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru 2011, la secţiunea "structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică şi capacitatea de cazare turistică, pe tipuri de structuri şi destinaţii turistice", sunt înregistrate 80.690 de locuri de cazare pe litoral, în afară de cele din oraşul Constanţa.

Câte locuri sunt pe site-ul ministerului

Pe site-ul Ministerului Turismului, numărul de unităţi de cazare de tipul hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente în regim hotelier şi popasuri turistice este de 954 unităţi, cu 88.235 locuri de cazare. În oraşul Constanţa, sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spaţii, totalizând 4.491 de locuri de cazare.

"Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până în anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord şi 2 Mai. Am constatat că nu există concordanţă între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Şi atunci diferenţa de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?", afirmă Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

Locuri la negru, în special în vile

El spune că mai multe persoane închiriază camere şi vile la negru. "Lăsăm astfel loc speculanţilor, motiv pentru care portalurile de rezervări online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care îşi etalează vilele, pensiunile şi camerele de închiriat la negru, sfidând legile şi autorităţile competente. Estimăm că există câteva sute de vile de pe litoral care cazează turişti la negru, iar alte câteva mii de persoane particulare stau şi flutură cheile la intrările în staţiuni, acostând potenţialii clienţi chiar din momentul în care coboară din tren sau din alte mijloace de transport", a mai spus oficialul FPTR.

O altă problema este cea a unităţilor, o parte dintre ele autorizate, care încasează bani de turişti, dar nu eliberează niciun bon fiscal.

Principalul portal de rezervări online, de unde FPTR a luat informaţii pentru studiu, prezintă 1.276 unităţi de cazare pe litoral (faţă de 1.029 raportate de minister), cele mai multe în staţiunile Eforie Nord, Costineşti, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche.

Pe portalurile de ştiri apar 567 de vile, în timp ce cele clasificate sunt 273.

"Dar situaţia este cu mult mai gravă, pentru că nu doar în vile se cazează turiştii la negru, ci şi în case de vacanţă, pensiuni, complexe turistice şi apartamente în regim hotelier, practic în majoritatea tipurilor de structuri de cazare există o astfel de formă ilicită de turism. Numărul exact al turiştilor cazaţi în astfel de structuri este foarte greu de estimat, dar bănuim că se situează în jurul a 40.000-50.000. Cu toate acestea, aşa-zisele surse oficiale vehiculate în toată presa în această vară anunţă în aproape fiecare sfârşit de săptămână cifre mult mai mari, respectiv 200.000 de turişti în week-end-urile aglomerate", spune Dragoş Răducan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor