Ce beneficii oferă tinerilor români programul “Debutant în Antreprenoriat”, lansat de PTIR (interviu)

CNIPMMR, conferinţă de presă. În imagine, Florin Jianu,vicepreşedinte, Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte,  Ovidiu Nicolescu, preşedinte, Florea Pîrvu, vicepreşedinte şi Ion Glişcă, vicepreşedinte. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
19.03.2013

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) a lansat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), proiectul “Debutant în Antreprenoriat” derulat din fonduri europene în cadrul Programului Tineret în Acţiune. Valoarea totală a proiectului este de 11.690 de euro, finanţare asigurată prin programul Tineret în Acţiune 2007-2013.

Beneficiarii direcţi ai proiectului pilot vor fi 20 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, aleşi pe baza următoarelor criterii: lipsa experienţei antreprenoriale, dorinţa de a dezvolta o afacere, prezentarea unei idei de afaceri şi desfăşurarea activităţii în zona Bucureşti-Ilfov.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor prin implementarea unor întâlniri ale acestora şi ale responsabililor de politici de tineret, care vizează dobândirea de cunoştinţe în ceea ce priveşte elaborarea unui plan de afaceri pentru accesarea Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-Debutant).

Activitatea principală a proiectului va include întâlnirea dintre tineri şi responsabilii pentru politici de tineret, adică reprezentanţii Direcţiei Implementare Programe pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei.

Workshop-urile care se vor desfăşura în cadrul proiectului pilot, în perioada 15-17 mai 2013, vor avea teme precum prezentarea Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând tinerilor întreprinzători (S.R.L.-D.), discutarea aspectelor economice ale planului de afaceri redactat în contextul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor ce aparţin tinerilor întreprinzători şi organizarea unor vizite de lucru în cadrul unui IMM de succes.

Despre ce implică proiectul “Debutant în Antreprenoriat”, despre beneficiile directe pentru tinerii care doresc să demareze o afacere, cât şi despre metodele de promovare ale programului, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu reprezentanta PTIR, Alexandra Savencu.
Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral realizat cu Alexandra Savencu, reprezentant al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

Reporter Epoch Times: Când va fi demarat proiectul pilot Debutant în Antreprenoriat”?

Alexandra Savencu: Perioada de implementare a proiectului este 4 februarie-3 iunie 2013. Deci patru luni va dura proiectul. Activitatea principală va avea loc în perioada 15-17 mai şi va implica întâlniri ale tinerilor şi ale responsabililor pe politici de tineret, mai exact reprezentanţii Direcţiei pentru implementarea Programelor pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei.

Aceşti 20 de tineri debutanţi care vor lua parte la acest proiect vor primi o educaţie antreprenorială bazată pe nişte principii generale sau vor exista şi unele principii specifice în funcţie de domeniul în care vor dori să demareze o afacere?

În discuţiile care vor avea loc ne vom concentra pe anumite domenii. Este clar că nu putem să acoperim toate domeniile, însă nu am restricţionat în niciun fel aplicaţiile pe care le vom primi din partea tinerilor. Nu aşteptăm doar din mediul IT, nu doar din mediul agricol sau rural, ci din toate mediile. Şi bineînţeles discuţiile vor fi punctuale, vor viza întrebări strict legate de cum anume trebuie să se lucreze la planul de afaceri, din punct de vedere financiar, pentru că acolo de obicei se întâmpină cele mai multe probleme şi o zi din cadrul activităţii va fi dedicată doar aspectelor financiare.

A realizat PTIR vreo evaluare, eventual în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cam câţi tineri au demarat afaceri în 2011, 2012. Şi dacă da, cum este trendul, ascendent sau descendent şi câţi tineri au avut curajul să pornească afaceri în aceşti ani marcaţi de criza economică?

La sfârşitul anului 2011, strict legat de programul SRL-D, programul cu finanţare de la stat, erau înfiinţate aproximativ 4.000 de firme, iar la finele anului 2012, undeva la 8.000. Deci, cred că proporţiile se păstrează şi oricum, din câte am observat, cu cât află mai mult tinerii despre acest program, cu atât sunt mai tentaţi să aplice, pentru că practic nu au ce să piardă. Sunt atât de multe facilităţi şi noi tocmai de asta îi încurajăm. Sunt foarte multe facilităţi, nu aveţi ce să pierdeţi, deci puteţi să aplicaţi cu foarte mare încredere.

Cum veţi aborda promovarea acestui program pilot? Prin publicitate outdoor, prin spoturi publicitare, reţele de socializare? Care metodă de promovare vi se pare mai eficientă?

Da, bineînţeles, ne vom ocupa de promovarea proiectului şi în paralel şi a programului de la stat (Guvernul a dat în februarie 2011 o ordonanţă de urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători cu vârsta până în 35 de ani şi care îşi înfiinţează pentru prima oară o societate comercială. Astfel, statul acordă prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro - n.r.). Cam asta a fost ideea, să se realizeze un fel de promovare reciprocă. Vom încerca să ne apropriem mai mult de tineri, nu doar prin acele materiale de ştiri la televiziuni, care nu lovesc direct grupul ţintă, ci pur şi simplu prin flyere (pliante, broşuri – n.r.), roll-up-uri (afişe – n.r.), articole în social-media, pentru că este mai apropriată de tineri.

Cum este finanţat proiectul "Debutant în Antreprenoriat"?

Proiectul este finanţat prin programul Tineret în Acţiune 2007-2013 (un program comunitar care pune în practică susţinerea cadrului legal a activităţilor de învăţare non-formală pentru tineri. Programul este implementat pentru perioada 2007-2013 cu un buget total de 885 milioane de euro, iar bugetul alocat pentru România este de circa 3 milioane de euro anual – n.r.). Bugetul total este de 11.690 de euro, din fonduri europene.

Deci proiectul pilot al PTIR vine să se alăture celui finanţat de stat?

Nu, noi am luat planul de afaceri după modelul programului SRL-D derulat de stat, cu cei 10.000 de euro. Adică tinerii când o să vină să discute cu resposabilii pe politici de tineret, o să discute strict pe acel program cu 10.000 de euro şi când vor discuta despre planul de afaceri, o vor face strict pe acel model. Acest proiect este foarte specific şi se adresează doar celor care vor să aplice pentru cei 10.000 de euro, finanţarea de la stat. Deci nu vorbim aşa în general despre planul de afaceri, ci cu specific pe acel program.

O să mai desfăşuraţi şi alte activităţi după finalizarea proiectului pilot SRL-D?

Da, bineînţeles, dar mai întâi vrem să vedem cum percep tinerii acest sistem al nostru. Deci, vrem să vedem cam cum ar reacţiona ei la ideea de educaţie antreprenorială şi apoi s-o dezvoltăm.

Ce alte proiecte derulează sau va mai derula PTIR în viitorul apropriat?

Un proiect de care mă ocup eu are legătură cu eco-sistemul mediului de afaceri. Vrem să creăm la nivel european o metodologie comună pe educaţia în cadrul incubatoarelor de afaceri. Există un model de bune practici în Polonia, cel mai dezvoltat sistem de incubatoare de afaceri, de unde vrem noi să învăţăm mai multe lucruri, în aşa fel încât să creăm o metodologie care să poată fi aplicată tuturor statelor membre. Şi noi români avem incubatoare de afaceri care funcţionează mai mult sau mai puţin şi atunci încercăm să aducem o componentă nouă care să-i asigure succesul celor din Polonia.

Prin urmare veţi lua modelul polonez şi îl veţi aplica şi în România?

Da, dar vom face, după cum am spus, o metodologie europeană. Vom încerca să găsim elemente comune care pot fi aplicate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor