Ce facilităţi oferă microîntreprinderilor din România programele UE BERD (interviu)

” Mediafax Talks about SMEs 6 ”. În imagine, Mark Velody (Epoch Times România)
Ana Petrescu
26.03.2013

Comisia Europeană (CE) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au pus la dispoziţia microîntreprinderilor din România o linie de creditare oferită printr-o serie de programe derulate în cadrul Uniunii Europene (UE). Astfel, programul UE BERD Facilitate de Finanţare pentru Eficienta Energetica (EEFF) oferă firmelor româneşti din sectorul privat o linie de credit prin care pot împrumuta până la 2,5 milioane de euro de la o Bancă Participantă, precum BCR, BRD sau Banca Transilvania şi întrebuinţa banii pentru a-i investi în eficienţă energetică.

Un al doilea program derulat de curând este UE BERD Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România (RoSEFF), care este un program de finanţare în valoare de 60 milioane de euro şi care se adresează tot întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din România, cât şi asociaţiilor de locatari pentru investiţii în eficienţă energetică şi în soluţii tehnice ce promovează energia regenerabilă.

În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu Mark Velody, manager de proiect al programului RoSEFF, prezent marţi la conferinţa"Mediafax Talks about SMEs 6" ce a avut loc la Hotel Athenee Palace Hilton din Capitală.

Prin urmare Mark Velody a precizat, pentru publicaţia noastră că deja prin primul program, EEFF au fost realizate 100 de investiţii şi au fost acordate microîntreprinderilor circa 63 de milioane de euro prin împrumuturi cu granturi de 15%. De asemenea, managerul proiectului RoSEFF a mai adăugat că prin cel de-al doilea program RoSEFF au fost finanţate până în prezent şase proiecte cu o valoare totală de 1,3 milioane de euro, iar ţinta este că până în 2016 să se ajungă la o finanţare de 60 de milioane de euro.

***

Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu Mark Velody, project manager al programului RoSEFF derulat de UE BERD Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România.

Reporter Epoch Times: Cum credeţi că se prezintă mediul de afaceri şi micii întreprinzători din România? Cât de bine dezvoltate sunt IMM-urile din România, comparativ cu alte state europene şi cât de atractivă este piaţa românească pentru investitorii străini?

Mark Velody: Acest serviciu (UE BERD Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România – n.r.) nu este pentru investitorii străini, ci pentru întreprinderilor mici şi mijlocii din România care vor să investească în reducerea facturii la energie prin eficienţa energetică sau prin generarea energiei durabile. Este foarte simplu, are o subvenţie a Uniunii Europene, are finanţare completă care ajunge la 100% ca împrumut de la BCR, BRD şi Banca Transilvania. Programul se numeşte RoSEFF şi este similar cu fondurile europene, numai că subvenţiile noastre sunt mult mai mici, dar sunt tot de la Uniunea Europeană, dar procedurile sunt mult mai simple.

De exemplu dacă vrei să cumperi un boiler eficient din punct de vedere energetic şi panouri radiante pentru IMM-ul tău, poţi genera on-line un certificat de eligibilitate în zece minute. Este uimitor cât de rapid este procesul. Apoi îl trimiţi la BCR, BRD sau Banca Transilvania şi dacă sunt dispuşi să-ţi finanţeze microîntreprinderea, atunci ai primeşti sigur o subvenţie UE între 10 şi 15%, depinde de investiţie.

În cazul în care investiţia ta este mai complicată, atunci primeşti un studiu gratuit finanţat de Uniunea Europeană prin UE BERD şi poţi împrumuta, prin acest program, până la un milion de euro de la băncile menţionate mai sus. Este similar cu un program din fonduri structurale, dar fără birocraţie.

Câte întreprinderi mici şi mijlocii din România s-au arătat interesate de acest program şi au apelat la el? Când a început programul şi care este perioada în care se desfăşoară?

De fapt sunt două programe: EEFF - Facilitate de Finanţare pentru Eficienţă Energetică – ( care este o linie de credit pe baza de granturi înfiinţată din fonduri de la Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – n.r.) şi RoSEFF. Cu primul program am realizat recent 100 de investiţii şi până acum sunt în jur de 63 de milioane de euro de împrumuturi cu granturi de 15%. Cu RoSEFF, care este un proiect nou, am avut până în momentul de faţă şase proiecte finanţate care au o valoare totală de 1,3 milioane de euro, dar va atinge în cele din urmă 60 de milioane de euro în următorii doi, trei ani.

Vă referiţi numai la programele derulate în România?

Da, acestea sunt programele din România, dar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) derulează aceste programe în peste 20 de ţări, printre care Slovacia, Polonia, Kazahstan, Bulgaria.

Aceste programe vor ajuta cumva şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene sau este ceva separat de Comisia Europeană?

Nu, este ceva complet separat. Acest program ajută companiile româneşti să investească în soluţii de energie renegerabilă, pentru că beneficiile sunt numeroase. Printre primele ar fi scăderea facturii la energie, costul per producţie, creşte competitivitatea şi bineînţeles reduci emisiile de bioxid de carbon. În cele din urmă acestea sunt programe ecologice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor