Ce spune Cristian Diaconescu despre posibilitatea schimbării formatului 5+2 în 2+1 (video)

Întrebat de reporterul Epoch Times despre ideea lansată în foaia de parcurs a unirii de schimbare a formatului 5 2 într-un format 2 1, din care să facă parte România, R.Moldova şi Rusia, fostul Ministru de Externe a replicat că Rusia nu este interesată să participe la aşa ceva.
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
29.09.2016
Se încarcă player-ul...

Foaia de parcurs a Unirii, adoptată la Sfatul Ţării 2 şi elaborată de Petrişor Peiu de la Fundaţia Universitară a Mării Negre, prevedea ca soluţie la problema transnistreană înlocuirea formatului 5+2 cu unul 2+1 (Republica Moldova, România şi Rusia).

”După părerea mea formatul 5+2, pe ideea de puteri garante care în momentul acela avea oarece tracţiune în relaţiile internaţionale, n-a fost decât o acoperire pentru a tergiversa o situaţie de criză şi pentru a evita rezolvarea ei. Din păcate şi partenerii noştri s-au implicat prin neimplicare în această poveste. Formatul 2+1 ar putea să aibă o oarecare valabilitate numai în condiţia în care agenda şi premisele sunt negociate direct cu Federaţia Rusă. Dacă noi am da senzaţia partenerilor noştri că suntem capabili ca în numele lor să rezolvăm o problemă pe care ei nu pot s-o rezolve, că avem şi forţa şi capacitatea şi proiectul care măcar să facă obiectul discuţiei, am putea să fim legitimaţi din acest punct de vedere”, a răspuns fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu la o întrebare pusă de reporterul Epoch Times în cadrul dezbaterii ”Are România o strategie coerentă faţă de R.Moldova?”, organizată miercuri de portalul Newsint la Parlament în colaborare cu grupul PNL din Camera Deputaţilor.

El a atenţionat însă că ”există pe de altă parte o dificultate pentru că am discuta cu un alt stat despre un al treilea, dar evident că mandatul Chişinăului ar fi mult mai apropiat de România. Nu pot să-mi imaginez în momentul acesta care ar putea să fie interesul Federaţiei Ruse să participe la aşa ceva”.

”Orice discuţie privind acest spaţiu post-sovietic, pe care ei îl consideră al lor, este de plano exclusă. Nu a existat o întâlnire bilaterală Bucureşti-Chişinău în care să apară această temă. Niciodată nu a existat această variantă”, a concluzionat Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor