Ce spune procurorul general despre extrădarea fraţilor Tate

Alex Florenţa
Alex Florenţa (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
13.03.2024

Procurorul general, Alex Florenţa, a declarat, miercuri, că, din punct de vedere procedural, extrădarea într-un caz precum cel al fraţilor Tate trebuie făcută după finalizarea dosarului în care au fost trimişi în judecată în România.

“E o decizie a unei instanţe pe care din calitatea în care sunt nu-mi permit să o comentez. Din punct de vedere procedural, da, extrădarea într-un astfel de caz, predarea de fapt, trebuie făcută după soluţionarea procesului intern. Mai mult de atâta, în ceea ce priveşte soluţia pe fondul ei, permiteţi-mi să nu o comentez”, a precizat Florenţa, citat de G4Media.ro.

Reamintim, în acest context, că, marţi, Curtea de Apel Bucureşti a aprobat cererea Marea Britanii de extrădare a fraţilor Andrew şi Tristan Tate, însă magistraţii au decis amânarea extrădării acestora până după finalizarea dosarului în care au fost trimişi în judecată în România, judecătorii stabilind ca ei să fie puşi în libertate. Hotărârea Curţii poate fi contestată.

"În temeiul art. 109 alin. 1 raportat la art. 104 alin. 7 şi art. 110 alin. 2 teza 1 din Legea nr. 302/2004, admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Dispune punerea în executare a mandatului de arestare emis la data de 19 ianuarie 2024 de către un înalt judecător teritorial (magistrat-şef) din cadrul Curţii Magistraturii din Westminster (din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), în baza mandatului de arestare din data de 19 ianuarie 2023, emis de Tribunalul Magistraturii din Westminster, pe numele persoanei solicitate Tate Emory Andrew.

Dispune amânarea predării persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a cauzei ce formează obiectul dosarului penal cu numărul 18906/3/2023 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, iar în cazul în care, în respectivă cauză faţă de persoana solicitată se va pronunţa o hotărâre de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie, până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepsei la termen", a stabilit CAB cu referire la Andrew Tate, soluţie care este identică şi în cazul lui Tristan Tate, potrivit Agerpres.

De asemenea, judecătorii au emis un mandat de arestare preventivă pe numele lor, dar acesta se va aplica numai după soluţionarea dosarului din România.

În plus, instanţa din România a mai stabilit ca fraţii Tate să fie puşi imediat în libertate.

Conform sursei citate, în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, fraţii Tate au declarat că nu doresc să fie extrădaţi din România, pentru că aici este casa lor şi doresc să îşi refacă reputaţia.

Cei doi fraţi au fost reţinuţi în noaptea de luni spre marţi, după ce poliţiştii români au pus în aplicare două mandate europene de arestare emise de către autorităţile judiciare din Marea Britanie pentru "comiterea de infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane pe teritoriul Marii Britanii". Acuzaţiile de agresiune sexuală datează din 2012 până în 2015.

Mai reamintim că fraţii Tate sunt judecaţi în România, sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara, pentru trafic de persoane şi viol, într-un dosar instrumentat de DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor