Ce urmăresc inculpaţii VIP după scandalul prescripţiei? Ridicarea sechestrelor

Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Popescu
11.03.2023

Iminenta încetare a unor procese cu inculpaţi VIP, urmare a intervenirii prescripţiei, deschide complicata problemă a sechestrului asigurator şi a confiscării extinse, în contextul în care dosarele vor continua în civil pentru recuperarea prejudiciilor, relatează Ziare.com.

Conform sursei citate, tot mai mulţi avocaţi solicită ridicarea măsurilor asiguratorii odată cu aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale pe tema prescripţiei, explicând că în lipsa unei condamnări nu există temei pentru confiscarea averii.

De asemenea, continuă Ziare.com, un judecător de la Tribunalul Bucureşti tratează pe larg problema sechestrului şi a confiscării şi arată că prezumţia dobândirii averii pe cale legală nu este una absolută, ci relativă. Magistratul e de părere că statul trebuie să menţină un echilibru între obligaţia de a garanta interesele generale ale societăţii şi interesele personale ale fiecărui individ.

Potrivit site-ului citat, în cazul unor inculpaţi precum Elena Udrea, Ioana Băsescu (Dosarul campaniei din 2009), Gabriel Sandu (Dosarul Microsoft), Sebastian Vlădescu (Dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti-Constanţa), Sorin Blejnar (Dosarul mitei de 1,2 milioane de euro) au fost instituite sechestre de zeci de milioane de euro, iar acestea vor fi puse sub semnul întrebării cu privire la legalitate odată cu apropierea termenului de prescripţie.

În ceea ce o priveşte pe Udrea, fostul ministru a obţinut deja la Înalta Curte sesizarea CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate legată de legislaţia confiscării speciale, arătând că în caz de constatare a prescripţiei şi de încetarea a procesului penal, instanţa ar trebui să dispună, automat, şi ridicarea sechestrului.

Totodată, Udrea a câştigat recursul declarat împotriva încheierii din 16 februarie 2023 din Dosarul Campaniei din 2009 prin care instanţa supremă i-a menţinut măsurile asiguratorii până la concursul sumei de 1,6 milioane de lei, instituite în urma condamnării pe fond la 8 ani de închisoare.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor