Cea mai izolată casă din lume

Casa cea mai singuratică din lume: o căsuţă albă izolată pe o insulă minusculă, care nu este o casă obişnuită.
Casă izolată (The Epoch Times - Diego Delso/CC BY 4.0)
Anna Mason
17.07.2023

Aceasta este cea mai izolată casă din lume? Privind misterioasa casă de pe insulă, care se află izolată, apare imediat întrebarea: oare cine locuieşte acolo?

Casa se află în mijlocul insulei Ellidaey, cea mai nord-estică insulă din Vestmannaeyjar (Insulele Westman), situată în sudul Islandei. Casa nu este o locuinţă rezidenţială, ci o cabană de vânătoare construită de Asociaţia oficială de vânătoare a insulei.

Casa singuratică (The Epoch Times)
Casa singuratică (The Epoch Times)

Ţintele sunt stolurile de papagli de mare, numiţi pufini, una dintre cele trei specii de alcidae mici din regnul de păsări Fratercula. Acestea sunt păsări de mare pelagice care îşi fac rost de hrană în principal prin scufundarea în apă. Se reproduc în colonii mari pe stânci de coastă sau insule din larg, cuibărându-se în crăpăturile dintre stânci sau în vizuini din sol. Vânătorii călătoresc în Vestmannaeyjar de la distanţe îndepărtate. Vânătoarea de pufini se face pentru carne şi este o tradiţie în arhipelag, dar peste tot în ţară, cu excepţia nordului, unde păsările marine au fost cruciale pentru supravieţuirea populaţiei de secole, vânătoarea este interzisă.

Papagali de mare (pufini) (YouTube)
Papagali de mare (pufini) (YouTube)

Pe lângă pufini, al căror număr este în scădere, pe insula Ellidaey se găsesc puţine animale sălbatice, şi niciun om nu locuieşte permanent acolo, dar nu a fost întotdeauna aşa.

Potrivit rapoartelor media, acum aproximativ trei sute de ani, cinci familii şi-au construit locuinţe pe această stâncă izolată, hrănindu-ses cu carnea păsărilor de mare, peşte şi vite pe care le creşteau pe versanţii înverziţi. Dar a fost foarte dificil să trăieşti în acele condiţii, astfel că după anii 1930, toţi locuitorii au părăsit insula pentru o viaţă mai uşoară pe continent.

Casa singuratică (The Epoch Times - H0rdur.kristleifsson/CC BY 4.0)
Casa singuratică (The Epoch Times - H0rdur.kristleifsson/CC BY 4.0)


Pufinii au stat singuri pe insulă timp de două decenii, până când a fost construită cabana asociaţiei de vânătoare în 1953. Cabana avea un generator pentru electricitate şi fără condiţii de lux modern, precum accesul la internet, însă cu un mic răsfăţ pentru grupurile de vânători - o saună impresionantă, după cum se spune.

Ellidaey este a treia cea mai mare insulă din arhipelagul care este alcătuit din aproximativ 15 insule şi are o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. Este uşor accesibilă cu barca de pe continent, care se află la aproximativ 9 kilometri distanţă.
Cu toate acestea, nu este atât de simplu să ajungi pe insulă. Vizitatorii trebuie să folosească o frânghie pentru a se căţăra de pe barcă până pe solul uscat, aşa că doar cei mai în formă se aventurează să ajungă acolo.

Popularul YouTuber şi vlogger Ryan Trahan a vizitat Ellidaey şi s-a filmat în timp ce încerca să facă saltul de la mica barcă cu care a ajuns, la o frânghia care atârnă pe marginea stâncii.

"Aceasta este partea din videoclip în care nu pot ilustra niciodată cu adevărat cât de speriat sunt", spune el în videoclip, "şi cât de periculos este pentru cineva ca mine, care nu are experienţă să facă aşa ceva, dar trebuie să sar din această barcă în apele reci ca moartea. Sper să nu cad".

Trahan a reuşit să prindă frânghia, dar a spus "Este o nebunie!", înainte de a urca pe stâncă pentru a-şi petrece noaptea în casa cea mai singuratică din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor