Cei "1%" sunt responsabili pentru 15% din emisiile globale de CO₂

(zerohedge.com)

Dintr-o perspectivă istorică, cererea actuală de resurse naturale a ajuns la niveluri fără precedent şi continuă să crească, atât pentru nevoi esenţiale, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea, apa, locuinţele, infrastructura, cât şi pentru consumul neesenţial din viaţa de zi cu zi, informează ZeroHedge.

Acest val a fost însoţit de creşteri anuale ale emisiilor de CO₂. Totuşi, consumul diferă radical în funcţie de venituri.

În acest grafic, Marcu Lu şi Bruno Venditti de la Visual Capitalist prezintă emisiile globale de CO₂ defalcate pe grupe de venituri. Aceste date provin din Calculatorul de inegalitate a emisiilor, creat de Stockholm Environment Institute.

În acest grafic, Marcu Lu şi Bruno Venditti de la Visual Capitalist arată emisiile globale de CO₂, defalcate pe grupe de venit. Datele provin din Calculatorul de inegalitate a emisiilor, creat de Stockholm Environment Institute.
În acest grafic, Marcu Lu şi Bruno Venditti de la Visual Capitalist arată emisiile globale de CO₂, defalcate pe grupe de venit. Datele provin din Calculatorul de inegalitate a emisiilor, creat de Stockholm Environment Institute. (Screenshot - ZeroHedge)

Familiile mai bogate contribuie mai mult la emisiile de CO₂.

În 2019, cei mai bogaţi, respectiv 1% din lume (cu un venit mediu de 310.000 USD) au fost responsabili pentru 15% din emisiile globale de CO₂.

Emisiile anuale ale celor 1% în 2019 au anulat economiile de carbon realizate de 1 milion de turbine eoliene onshore. În schimb, cei 50% din cei mai săraci (cu un venit mediu de 2.000 USD) au fost responsabili pentru doar 8% din emisiile de CO₂.

Motivul unei astfel de disparităţi se află în consum. De exemplu, moda este una dintre cele mai solicitate industrii în ţările cu venituri ridicate din lume. Potrivit ONU, industria modei produce între 2% şi 8% din emisiile globale de carbon.

Un alt contribuitor important este sectorul transporturilor, care este mai răspândit în ţările dezvoltate. Emisiile de gaze cu efect de seră numai din sectorul transporturilor au crescut de peste două ori din 1970, aproximativ 80% din această creştere provenind de la vehiculele rutiere.

De asemenea, familiile cu venituri mai mari cheltuiesc mai mult pe alimente, ceea ce contribuie la emisiile de CO₂. Producţia, transportul şi manipularea alimentelor generează emisii semnificative de CO₂. Mai mult, atunci când alimentele ajung la gropile de gunoi, acestea generează, de asemenea, metan.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, în fiecare an, pierderile şi deşeurile alimentare din SUA generează 170 de milioane de tone de emisii de GES echivalente cu dioxid de carbon (excluzând emisiile de la depozitele de deşeuri) - echivalentul emisiilor anuale de CO₂ de la 42 de centrale electrice pe bază de cărbune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură