Centrala nucleară de la Cernavodă este în continuare expusă unor accidente majore

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda
Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

La patru ani după ce Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană au solicitat efectuarea unor teste de stres la centrala nucleară de la Cernavodă ca urmare a accidentului de la Fukushima, problemele scoase în evidenţă de către echipa de evaluare nu sunt remediate în totalitate, informează ONG-ul Terra Mileniul III.

Redăm comunicatul trimis de Terra Mileniul III redacţiei noastre:

"Conform analizei critice a planului naţional de acţiune post Fukushima, actualizat la sfârşitul anului 2014, analiză realizată de o reţea de ong-uri din Europa Centrală şi de Est, centrala de la Cernavodă este expusă riscului seismic, indundaţiilor şi unor evenimente meteorologice extreme.

Centrala nucleară de la Cernavodă este situată într-o zonă extrem de inadecvată, consideră cei care au evaluat-o, deoarece regiunea este predispusă la cutremure. Cu toate acestea, în prezent, mijloacele de gestionare a accidentelor severe nu sunt suficiente pentru a preveni sau pentru a atenua consecinţele acestora.

Concret, deşi echipa de evaluare a criticat faptul că nu sunt prevăzute măsuri pentru creşterea rezistenţei la cutremure iar limitele de siguranţă nu au fost cuantificate în mod adecvat, autoritatea de reglementare CNCAN susţine în continuare că alte îmbunătăţiri nu sunt necesare. Asta dovedeşte că autorităţile române nu înţeleg ideea de test de stres, consideră autorii studiului. Deşi probabilitatea unui cutremur de peste limita de proiectare a centralei este scăzută, persistă posibilitatea unui cutremur puternic care ar putea declanşa un accident grav.

Testele de stres au mai arătat că protecţia împotriva inundaţiilor este şi ea insuficientă. Un număr semnificativ de echipamente de siguranţă sunt situate în camere subterane ale centralei, ceea ce face necesară instalarea unor uşi etanşe, rezistente la inundaţii. Acest lucru ar fi trebuit finalizat până în 2014, dar acum realizarea acestora este amânată pentru finalul anului 2015. În loc de măsuri tehnice fiabile sunt puşi la dispoziţie saci de nisip. Despre capacitatea centralei de a rezista la condiţiile meteorologice extreme, cum ar fi vânturi puternice, zăpadă şi ploaie, echipa de evaluare a găsit puţine informaţii.

Este nevoie în continuare de îmbunătăţiri în zona bazinului de stocare al combustibilului uzat, care se află în afara zonei izolate, astfel, în caz de accident grav o revărsare majoră de substanţe radioactive ar putea avea consecinţe periculoase. Majoritatea acţiunilor de intervenţie în cazul unui accident grav în zona bazinului de stocare sunt programate a fi efectuate cu echipamente mobile, echipamente care au fost achiziţionate şi testate, dar care nu sunt stocate în siguranţă şi nu prezintă garanţia că vor fi suficiente.

Îmbunătăţirile în cadrul scenariului “station blockout” (o pană majoră de curent) sunt şi ele nesemnificative iar măsurile sunt discutabile. Operatorul a încheiat un acord cu autorităţile locale şi naţionale implicate în coordonarea răspunsului la situaţii de urgenţă pentru ca centrala să fie prioritară la reconectare, dar asta înseamnă că alţi consumatori importanţi cum sunt spitalele, sistemele de trafic sau alte instituţii importante de interes local sunt lăsate fără energie o bună bucată de timp.

Toate acestea se adăugă la faptul că proiectul reactoarelor de tip CANDU este unul învechit, realizat în ani 70. Mai multe puncte slabe de proiectare ale reactorului nu pot fi remediate, în special cele legate de posibilitatea unei variaţii puternice de energie în cazul căderii sistemelor de siguranţă şi vulnerabilitatea împotriva riscurilor externe. Mai mult decât atât, degradarea tuburilor de presiune cauzată de îmbătrânirea acestora este o problemă persistentă la centralele de tip CANDU iar semne că se întâmplă asta şi la centrala de la Cernavodă există deja.

De asemenea, centrala este vulnerabilă şi la atacuri teroriste.

Centrala de la Cernavodă a fost evaluată după accidentul de la Fukushima împreună cu restul centralelor din Uniunea Europeană, în privinţa a trei aspecte: pericolele externe, pierderea sistemelor de securitate şi gestionarea accidentelor grave. În planul naţional de acţiune care a fost efectuat după aceste teste au fost identificate 33 de măsuri necesare pentru remedierea deficienţelor. Până la sfârşitul anului 2014, erau implementate în totalitate 24 de măsuri. Restul sunt planificate a fi finalizate până la sfârşitul anului 2015.

Raportul “Patru ani după Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?” a fost lansat luni şi reprezintă o analiză critică a planurilor naţionale actualizate de acţiune post Fukushima din 4 ţări: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria şi România.

Lucrarea realizată de Österreichisches Ökologie-Institut în parteneriat cu ong-uri membre Joint-Project (www.joint-project.org) evaluează fiecare ţară prin compararea sarcinilor stabilite la sfârşitul testelor de stres în 2012, cu varianta actualizată a planurilor naţionale de acţiune."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne