Centrul de Investigaţii Jurnalistice: Serghei Haikin - cea de-a doua identitate a lui Serghei Iaralov. Dodon a încercat să-l acopere

Vlad Plahotniuc şi Serghei Iaralov (anticoruptie.md)
Maria Maevschi
03.02.2020

Fostul vicepreşedinte al Partidului Democrat, Serghei Iaralov, supranumit de presă „omul din umbră”, pentru că era un necunoscut în politică moldovenească, dar îl însoţea mereu pe fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, este cea de-a doua persoană care a obţinut în mod fraudulos identitate dublă în Republicii Moldova. Potrivit unei investigaţii Anticorupţie.md, numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin.

Mai mult decât atât, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a obţinut copia ordonanţei prin care Serghei Iaralov şi Vladimir Plahotniuc sunt cercetaţi într-un dosar penal.

Numele lui Iaralov şi al lui Plahotniuc figurează într-un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupţie la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi, se arată în investigaţie.

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajaţi ai ASP, acţionând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat şi eliberat ilegal cetăţeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimir Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menţionează în Ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Potrivit investigaţiei, obţinerea actelor ar fi avut loc cu mai multe nereguli, întrucât buletinul şi paşaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără să fie achitată taxa de urgenţă.

Este de menţionat faptul că preşedintele Igor Dodon a negat de mai multe ori că cea de-a doua persoană cu identitate dublă ar fi Iaralov, declarând pentru postul de televiziune N4 că „avem informaţii că sunt două persoane cu dublă identitate. Unul este Plahotniuc. Al doilea nu am putut să vă dau nume pentru că e informaţie secretă, Consiliul Suprem de Securitate a spus că e informaţie secretă, dar vă confirm că nu este Iaralov”.

Deputatul Partidului Platforma DA, Chiril Moţpan, fost şef al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, a declarat săptămâna trecută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că a „aflat că sunt şi alte persoane care deţin dublă cetăţenie în Republica Moldova. (...) Mai sunt câteva persoane, cel puţin despre două pot vorbi, despre trei chiar, doar că despre ultima încă nu am obţinut o dovadă că ar fi aşa sau nu, dar în cazul primelor două persoane am documentul de la ASP (Agenţia Servicii Publice) în safeu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor