Cercetătorii şi cadrele didactice universitare ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit

Angajaţii din domeniul inovării şi cercetării aplicate - cercetători şi cadre didactice universitare - ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit.
Vot în Parlament
Vot în Parlament (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Iniţiat de un grup de senatori PSD şi susţinut de parlamentari UNPR, ALDE, UDMR, plus trei liberali, proiectul de lege, care vizează modificarea Codului Fiscal, introduce în rândul contribuabililor scutiţi de plata impozitului pe venit şi angajaţii care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate, relatează Mediafax.

Noul proiect de lege defineşte cercetarea aplicată ca fiind "activitate orientată spre lărgirea cunoştinţelor şi spre utilizarea de cunoştinţe noi în crearea de noi procese, produse şi servicii şi în îmbunătăţirea lor".

Beneficiarii acestei iniţiative "trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar", putând fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.

Potrivit publicaţiei citate, mulţi dintre semnatarii proiectului de lege sunt cadre didactice universitare - cum ar fi Mihnea Costoiu sau Ecaterina Andronescu.

În expunerea de motive iniţiatorii arată că România cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

"Judecând după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Numărul acestora este în scădere în ultimii ani, iar marile companii cu filiale în România se arată reticente în privinţa dezvoltării unor centre de cercetare locală şi a încadrării activităţilor specifice ca activităţi de cercetare-dezvoltare", se afirmă în expunerea de motive.

Semnatarii invocă faptul că Noul Cod Fiscal scuteşte de la plata impozitului pe venit "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator", astfel că şi cei din cercetare ar trebui să se alăture acestei categorii.

Iniţiativa legislativă este menită să încurajeze cercetarea şi inovarea în România, să stimuleze din punct de vedere financiar şi să deschidă noi oportunităţi în dezvoltarea de noi centre, se mai arată în expunerea de motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne