China ameninţă: Interzicerea TikTok de către autorităţile americane s-ar putea "întoarce împotrivă" SUA

Logo al companiei TikTok pe un banner
Logo al companiei TikTok pe un banner (Sean Gallup/Getty Images)

China a avertizat că o propunere de interzicere a TikTok "se va întoarce să muşte" SUA, înainte de un vot în Congres care ar putea duce la interzicerea aplicaţiei, informează BBC.

Proiectul de lege din Camera Reprezentanţilor ar obliga aplicaţia deţinută de chinezi să rupă legăturile cu China sau să devină indisponibilă în SUA.

Oficialii americani şi-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la TikTok, invocând potenţiale riscuri pentru securitatea naţională.

Proprietarii TikTok au respins în repetate rânduri ideea că aplicaţia ar reprezenta vreo ameninţare.

Înaintea votului de miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a acuzat SUA de "suprimarea TikTok", în ciuda faptului că "nu a găsit niciodată dovezi că TikTok ameninţă securitatea naţională".

"Acest tip de comportament de intimidare care nu poate câştiga în cadrul unei competiţii loiale perturbă activitatea comercială normală a companiilor, afectează încrederea investitorilor internaţionali în mediul investiţional şi afectează ordinea economică şi comercială internaţională normală. În cele din urmă, acest lucru se va întoarce în mod inevitabil împotriva Statelor Unite", a adăugat dl Wang.

Măsura a fost la fel de blamată de mass-media chineză, mai multe ziare prezentând caricaturi satirice care ridiculizează efortul SUA de a interzice aplicaţia.

Publicaţia Global Times a acuzat SUA de "comportament urât" şi de abuzarea "conceptului de securitate naţională" pentru a confisca aplicaţia "cu forţa".

Ca şi în cazul altor platforme de socializare, TikTok este interzisă în China. Utilizatorii din această ţară folosesc o aplicaţie similară, Duoyin, care este disponibilă doar în China şi este supusă monitorizării şi cenzurii guvernului.

Votul din Camera Reprezentanţilor asupra proiectului de lege - cunoscut oficial sub numele de Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act - urmează să aibă loc la ora 10.00 ET (16:00 ora Romaniei).

Este de aşteptat ca acesta să fie adoptat cu sprijin bipartizan din ambele părţi ale spectrului politic.

Proiectul de lege urmează să fie apoi supus votului în Senat, unde nu este clar dacă are suficient sprijin pentru a fi adoptat.

În caz afirmativ, Casa Albă a declarat că preşedintele Joe Biden o va promulga.

TikTok este deţinut de o firmă cu sediul la Beijing, înregistrată în Insulele Cayman, ByteDance.

În cazul în care proiectul legislativ din SUA va deveni lege, ByteDance va fi obligată să vândă TikTok în termen de şase luni sau va fi interzisă în magazinele de aplicaţii şi pe platformele de găzduire web din SUA.

Săptămâna trecută, TikTok a distribuit un mesaj către mulţi dintre utilizatorii săi americani, invitându-i să îşi sune reprezentanţii pentru a împiedica guvernul să priveze "170 de milioane de americani de dreptul lor constituţional la libertatea de exprimare".

Aceasta a fost urmată de o scrisoare a House China Select Committee, care a cerut companiei să înceteze "să răspândească afirmaţii false în campania sa de manipulare şi mobilizare a cetăţenilor americani în numele Partidului Comunist Chinez".

TikTok a negat că are legături cu guvernul chinez şi a declarat că a restructurat compania pentru a păstra datele americane în SUA.

Fostul preşedinte Donald Trump a încercat fără succes să interzică aplicaţia în 2020.

Trump, care marţi a depăşit pragul de delegaţi pentru a obţine nominalizarea republicană pentru a deveni candidatul său la preşedinţie, este acum împotriva interdicţiei, spunând că aceasta ar avantaja în mod nedrept Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe