China comunistă câştigă influenţă în ţări ex-sovietice din Asia Centrală

Qin Gang
Qin Gang (Captură YouTube)
D.B.
28.04.2023

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a declarat că Beijingul este dispus să colaboreze cu cinci ţări din Asia Centrală, toate foste state sovietice în care Rusia are o influenţă substanţială - pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui consens în rezolvarea crizei din Ucraina, potrivit unui material publicat de South China Morning Post.

Comentariile şefului diplomaţiei chineze au fost făcute la o zi după o convorbire telefonică mult aşteptată între preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, salutată la Washington şi în unele părţi ale Europei ca o încercare de intensificare a eforturilor diplomatice care ar putea contribui la rezolvarea conflictului din Ucraina.

"China şi ţările din Asia Centrală împărtăşesc un punct de vedere şi o poziţie similare referitor la criza din Ucraina", a declarat Qin Gang joi, după ce s-a întâlnit cu omologii săi regionali în oraşul Xian din nord-vestul ţării, pentru a pregăti summitul China plus ţările din Asia Centrală (C+C5) de luna viitoare.

Ministrul chinez de Externe a declarat că omologii săi din cinci ţări ex-sovietice - Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan - sunt de părere că discuţia dintre Xi şi Zelenski va fi utilă pentru a obţine în curând o încetare a focului şi discuţii de pace.

Ţările s-au ferit să aprobe agresiunea Rusiei şi fie au votat pentru abţinere, fie pur şi simplu nu au votat în rezoluţiile Adunării Generale a ONU care au condamnat invazia.

După ce China a publicat în februarie o propunere de plan de pace, Xi a declarat că o delegaţie va fi trimisă la Kiev şi în "alte ţări" pentru a ajuta la găsirea unei soluţii politice.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au criticat Beijingul pentru refuzul său de a condamna invazia rusă şi pentru legăturile sale economice strânse cu Moscova. Tensiunile dintre China şi Occident au determinat Beijingul să aprofundeze legăturile cu partenerii regionali - în special cu cei care au luat parte la Iniţiativa Belt and Road (BRI – Iniţiativa "Centura şi drumul") - pentru a umple vidul economic lăsat de Rusia după sancţiunile occidentale.

În cadrul întâlnirii de joi, ministerul chinez de Externe s-a angajat să aprofundeze cooperarea cu Asia Centrală şi să o transforme în "tărâmul pur al cooperării reciproc avantajoase" în loc de "o zonă de război a competiţiei geopolitice".

La rândul lor, cele cinci naţiuni din Asia Centrală şi-au arătat sprijinul pentru eforturile de mediere ale Chinei în acest conflict, ca parte a unui impuls multilateral pentru o ordine internaţională mai "rezonabilă", afirmă oficialul chinez.

Miniştrii de Externe şi-au exprimat sprijinul pentru "promovarea şi viziunea globală" a Chinei şi "poziţia legitimă în ceea ce priveşte chestiunile legate de Taiwan, Xinjiang şi Tibet", precum şi opoziţia faţă de "politizarea drepturilor omului", a declarat miercuri Qin Gang, adăugând că Beijingul şi ţările din Asia Centrală împărtăşesc "poziţii identice sau similare" în ceea ce priveşte problemele globale şi regionale majore şi că vor proteja împreună ordinea internaţională.

Şeful diplomaţiei chineze a reiterat faptul că Beijingul se opune amestecului în afacerile interne al forţelor străine şi că "nu va permite niciodată nimănui să creeze haos şi tulburări în Asia Centrală", potrivit site-ului de ştiri Thepaper.cn, cu sediul la Shanghai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor