China face percheziţii la producătorul de iPhone Foxconn, în timp ce fondatorul candidează la funcţia de preşedinte al Taiwanului

Terry Gou - fondatorul şi cel mai mare acţionar al Foxconn
Terry Gou - fondatorul şi cel mai mare acţionar al Foxconn (Youtube - screenshot)
D.B.
23.10.2023

Oficialii chinezi au percheziţionat birourile furnizorului cheie al Apple, Foxconn, în timp ce fondatorul companiei se pregăteşte să candideze la preşedinţia Taiwanului, potrivit The Telegraph.

Oficialii investighează afacerile fiscale ale furnizorului de iPhone Foxconn şi utilizarea terenurilor, a anunţat duminică presa de stat chineză. Anchetatorii au percheziţionat birourile locale ale companiei ca parte a investigaţiilor lor.

Percheziţiile au loc în contextul în care fondatorul şi cel mai mare acţionar al Foxconn, Terry Gou, se pregăteşte să îşi depună candidatura la preşedinţia Taiwanului. Candidatura sa a condus la întrebări legate de posibilitatea ca Beijingul să exercite presiuni asupra lui Gou prin intermediul intereselor sale de afaceri.

Foxconn are sediul central în Taiwan, dar cea mai mare parte a producţiei sale se desfăşoară în China. Compania, care a avut anul trecut venituri de 168 de miliarde de lire sterline, este un partener de producţie cheie pentru Apple şi asamblează iPhone.

Potrivit unui raport apărut în publicaţia chineză de stat Global Times, birourile Foxconn din Guangdong şi Jiangsu au fost percheziţionate de către funcţionarii fiscali. Birourile din provinciile Henan şi Hubei s-au confruntat, de asemenea, cu inspecţii din partea Ministerului chinez al Resurselor Naturale, se arată în raport.

Investigaţia are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China şi Taiwan, despre care Beijingul susţine că face parte din teritoriul său. Oficialii chinezi au ameninţat că vor invada ţara şi au intensificat o campanie de presiuni militare.

Oficialii taiwanezi cred că China s-ar putea pregăti să anexeze ţara până în 2027.

Gou, care a fondat Foxconn în 1974, şi-a anunţat în vară intenţia de a candida la preşedinţia Taiwanului. Miliardarul în vârstă de 73 de ani, a cărui avere este estimată la 6,6 miliarde de dolari, s-a retras de la conducerea companiei în 2019 şi a părăsit Consiliul de administraţie al Foxconn luna trecută pentru a se concentra pe campania sa. Cu toate acestea, el rămâne cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de 12,5pc.

Gou este considerat unul dintre candidaţii pro-Beijingi în cursa pentru alegerile de anul viitor. El a pledat pentru diplomaţie cu Beijingul şi a declarat că actualul partid de guvernământ din Taiwan, Partidul Democrat Progresist, este vinovat pentru ameninţarea tot mai mare de invazie. Cu toate acestea, el a declarat în august: "Nu voi ceda în faţa ameninţărilor Chinei".

Controlul asupra Foxconn vine în contextul în care poziţia Apple în China este, de asemenea, sub presiune. Oficialii guvernamentali chinezi ar fi descurajat utilizarea iPhone-urilor, iar vânzările celor mai noi telefoane ale companiei au fost mai slabe decât se aşteptau.

Tim Cook, directorul general al Apple, a vizitat ţara săptămâna trecută şi s-a întâlnit cu vicepremierul chinez, Ding Xuexiang, şi cu ministrul Comerţului, Wang Wentao. Acesta a declarat că Apple rămâne angajată în continuare să se dezvolte în China.

Dan Ives, analist la Wedbush, a declarat că investigaţiile privind Foxconn par a fi "un avertisment din partea Beijingului către Foxconn şi Apple în acest meci geopolitic în curs de desfăşurare".

"Cu o bătălie din ce în ce mai dură pentru inteligenţa artificială şi cipuri, aceasta este o reacţie a Chinei care se îndreaptă spre găina cu ouă de aur Foxconn", a spus el.

Foxconn a încercat să se protejeze de presiunile geopolitice prin extinderea producţiei în afara Chinei. Aproximativ trei sferturi din fabricile sale se află în China, potrivit estimărilor dar, în încercarea de diversificare, a deschis fabrici şi în Vietnam şi India.

Un purtător de cuvânt al Foxconn a declarat: "Conformitatea legală oriunde ne desfăşurăm activitatea în întreaga lume este un principiu fundamental al Hon Hai Technology Group (Foxconn). Vom coopera în mod activ cu unităţile relevante în ceea ce priveşte activitatea şi operaţiunile aferente."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor