China furnizează Rusiei informaţii prin satelit pentru scopuri militare, avertizează SUA, potrivit unui raport

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Sasha Mordovets/Getty Images)
D.B.
08.04.2024

Statele Unite au avertizat aliaţii cu privire la asistenţa tehnologică tot mai mare furnizată de China pentru efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Business Insider.

Pe măsură ce colaborarea militară dintre cele două ţări se consolidează, China furnizează Rusiei imagini geospaţiale prin satelit pentru uz militar.

Vestea vine la o lună după ce un raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), cu sediul la Londra, a avertizat că Rusia îşi intensifică cooperarea cu China în domeniul tehnologiei 5G şi al tehnologiei prin satelit.

Informaţiile geospaţiale integrează date provenite dintr-o reţea de tehnologii, de la sateliţi la senzori mobili, staţii de control la sol şi imagini aeriene. Datele sunt apoi folosite pentru a produce hărţi şi simulări în timp real pentru a ajuta la identificarea ameninţărilor militare, potrivit Centrului de sateliţi al Uniunii Europene.

Asistenţa Chinei include, de asemenea, sprijin pentru microelectronică şi maşini-unelte pentru producţia de tancuri, optică, combustibili pentru rachete şi o mai mare cooperare în domeniul spaţial, potrivit unor surse familiare cu acest subiect, intervievate de Bloomberg.

Imaginile din satelit au jucat un rol important pentru ambele părţi în războiul din Ucraina.

În octombrie 2022, Rusia a declarat că sateliţii comerciali folosiţi de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei sunt ţinte "legitime" pentru atacuri.

Mijloacele private, cum ar fi terminalele de satelit Starlink ale lui Elon Musk şi sateliţii de observare a Pământului Maxar şi Planet Labs, s-au dovedit a fi esenţiale pentru a-i menţine pe ucraineni online. Însă în ultimele luni, Ucraina l-a criticat pe Musk pentru că nu a reuşit să împiedice Rusia să folosească terminalele Starlink în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia.

Relaţia "fără limite" a Beijingului cu Moscova

Premierul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au referit la relaţia lor reciprocă din 2022 ca la o prietenie "fără limite".

Potrivit datelor vamale chineze, schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins un maxim de 240 de miliarde de dolari în 2023, China devenind unul dintre cei mai mari furnizori de bunuri ai Rusiei de când companiile occidentale au părăsit piaţa rusă după invazia Ucrainei de către această ţară în 2022.

De asemenea, China a furnizat Moscovei acces la bunuri cu "dublă utilizare" restricţionate, cum ar fi cipuri şi circuite integrate, care pot fi folosite pentru a produce arme.

În schimb, Rusia a exportat cantităţi mari de petrol şi cărbune vecinului său, la preţuri reduse.

Anul trecut, pe vremea aceasta, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a minimalizat parteneriatul ruso-chinez într-un interviu acordat cotidianului The New York Times.

În pofida refuzului Chinei de a denunţa agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Fu a declarat atunci că ţara sa natală nu a fost de partea Rusiei în război, adăugând că relaţia dintre Beijing şi Moscova a fost "interpretată greşit în mod deliberat".

Însă sprijinul Chinei pentru Rusia nu a făcut decât să crească în ultimele luni, au precizat sursele Bloomberg.

Financial Times a relatat, în această săptămână, că secretarul de stat american Antony Blinken a informat aliaţii europeni cu privire la amploarea ajutorului acordat de China Rusiei şi la necesitatea de a face mai mult pentru a preveni acest lucru. Blinken le-ar fi cerut aliaţilor să ridice problema direct cu China.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, de asemenea, săptămâna aceasta, cu privire la "consecinţe semnificative" în cazul în care companiile, inclusiv cele din China, vor oferi Rusiei sprijin care ar ajuta-o să pornească un război împotriva Ucrainei.

"Am fost clari cu China că noi considerăm că Rusia obţine sprijin din bunuri pe care firmele chineze le furnizează Rusiei. Totodată, China a subliniat că politica lor este să nu ofere Rusiei sprijin militar - niciunul dintre noi nu doreşte ca acest lucru să fie o problemă în relaţia noastră bilaterală", a declarat Yellen sâmbătă.

În timpul unei convorbiri telefonice recente, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea direct omologului său chinez cu privire la asistenţa acordată de China sectorului de apărare rusesc.

Convorbirea dintre Biden şi Xi a fost prima comunicare personală între cei doi lideri de la întâlnirea din California, din noiembrie, anul trecut, când au convenit "să menţină o comunicare mai regulată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor