Epoch Times România

China plasează 65 de milioane de persoane în regim semi-lockdown înainte de congresul Partidului Comunist

China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID
China bagă în lockdown zeci de milioane de cetăţeni sub pretextul politicii zero-COVID (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.09.2022

Sub pretextul eforturilor de a ţine în frâu focarele de Covid-19, guvernul comunist de la Beijing a plasat aproximativ 65 de milioane de persoane în regim semi-lockdown.

Este interesant de menţionat însă că măsura restrictivă vine nu cu mult timp înainte de cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez, ce urmează să aibă loc la 16 octombrie, când după toate probabilităţile, şeful partidului, Xi Jinping, va fi reinstalat în funcţia de preşedinte în al treilea mandat.

The Guardian informează că, potrivit unui raport publicat pe portalul de afaceri Caixin, 33 de oraşe chineze - inclusiv opt centre provinciale şi municipale importante - au fost plasate sub lockdown, ceea ce a perturbat viaţa a aproximativ 65 de milioane de locuitori.

Măsurile includ închiderea birourilor, a şcolilor, a locurilor de divertisment, a magazinelor şi serviciilor neesenţiale. Birocraţii şi funcţionarii publici sunt obligaţi să lucreze de acasă, iar elevii îşi desfăşoară cursurile online.

Spitalele rămân deschise, dar clinicile de specialitate şi cele stomatologice trebuie să se închidă. Farmaciilor li se interzice să vândă antibiotice, medicamente antivirale şi medicamente pentru febră şi tuse.

Semi-lockdown-ul a fost impus în oraşele bogate din sud Guangzhou şi Shenzhen - o putere economică care se învecinează cu Hong Kong - precum şi în oraşul Xining de pe platoul tibetan şi în oraşele din nord Shijiazhuang şi Harbin.

Metropola vestică Chengdu - cu o populaţie de 21 de milioane de locuitori -, oraşul Guiyang din vest, Lhasa din Tibet şi Urumqi din Xinjiang au intrat, de asemenea, în acelaşi regim.

Chinezii au luat cu asalt supermarketurile şi pieţele pentru a-şi face provizii inainte de un anunţat lockdown
Chinezii au luat cu asalt supermarketurile şi pieţele pentru a-şi face provizii inainte de un anunţat lockdown (Youtube - captură ecran)

Un raport publicat pe site-ul guvernului chinez anunţă că 349 de noi cazuri de COVID au fost raportate duminică, rezultând un total de 6.227 de cazuri confirmate în 31 de provincii şi municipalităţi.

În pofida numărului relativ scăzut de cazuri din China, autorităţile au aplicat în mod repetat o politică de zero Covid, chiar dacă majoritatea celorlalte ţări ale lumii au ales calea coexistenţei sau a atenuării.

Xi Jinping a ordonat autorităţilor să găsească un echilibru între zero-Covid şi creşterea economică, deşi rapoartele sugerează că oraşele chinezeşti cu zone semnificative sub izolare reprezintă 35% din PIB-ul total.

Măsurile îndelungate şi adesea imprevizibile au înfuriat mulţi oameni obişnuiţi. Unii se plâng că închiderile repetate le-au afectat mijloacele de trai, în timp ce alţii îşi exprimă îngrijorarea că părinţii în vârstă nu pot ieşi în oraş fără să fie testaţi.

"Oamenii ar putea muri de foame înainte de a fi infectaţi!", a exclamat un utilizator de reţele sociale. Un alt utilizator a comparat măsurile draconice cu "un război fără praf de puşcă de la care nimeni nu se poate sustrage".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor