China şi Rusia fac front comun şi critică la unison SUA la un forum de securitate desfăşurat la Bejing

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, la deschiderea Forumului de securitate desfăşurat la Beijing, 30 octombrie 2023
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, la deschiderea Forumului de securitate desfăşurat la Beijing, 30 octombrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
30.10.2023

Şefi militari chinezi şi ruşi şi-au îndreptat la unison criticile aspre către Statele Unite, în cadrul unui forum de securitate desfăşurat luni, la Beijing, chiar dacă al doilea cel mai înalt comandant militar al Chinei a promis să stimuleze legăturile de apărare cu Washingtonul, informează Reuters.

Lipsa de comunicare regulată între armata americană şi cea chineză a fost o preocupare persistentă a Washington-ului, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări şi al riscului unei ciocniri accidentale în Marea Chinei de Sud sau în apropierea Taiwanului.

Forumul Xiangshan de la Beijing, cel mai mare spectacol anual al diplomaţiei militare din China, a început duminică fără ministrul Apărării al ţării, care găzduieşte de obicei evenimentul, dar a inclus o delegaţie americană, pe fondul tensiunilor regionale încinse.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat Occidentul că implicarea sa în războiul din Ucraina a creat un pericol grav.

"Linia occidentală de escaladare constantă a conflictului cu Rusia comportă ameninţarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecinţe catastrofale", a declarat la forum agenţia de presă de stat rusă TASS, citată de Şoigu.

Şoigu a mai spus că Occidentul intenţionează să provoace o "înfrângere strategică" a Rusiei într-un "război hibrid" şi a etichetat modelul de relaţii dintre Rusia şi China ca fiind "exemplar", a relatat presa de stat rusă.

Zhang Youxia, vicepreşedinte sub conducerea preşedintelui Xi Jinping în Comisia militară centrală a Chinei, a adus critici voalate Statelor Unite şi aliaţilor săi, acuzând "unele ţări" că încearcă să submineze guvernul.

Însă în alte părţi ale discursului său, Zhang a subliniat necesitatea îmbunătăţirii legăturilor militare cu Statele Unite.

"Vom aprofunda cooperarea strategică şi coordonarea cu Rusia şi suntem dispuşi, pe baza respectului reciproc, a coexistenţei paşnice şi a cooperării reciproc avantajoase, să dezvoltăm legăturile militare cu SUA", a declarat Zhang într-un discurs urmărit îndeaproape de ataşaţii militari şi diplomaţi, pe fondul tensiunilor legate de Taiwan şi Marea Chinei de Sud.

În anii precedenţi, ministrul chinez al Apărării a ţinut discursul principal.

China şi SUA nu au mai avut comunicări la nivel înalt între militari de când fostul ministru chinez al Apărării, Li Shangfu, sancţionat de Washington, a fost numit în martie.

Li a fost demis săptămâna trecută fără explicaţii, iar China nu a numit un înlocuitor. Reuters a raportat luna trecută că Li, care lipseşte de două luni, este anchetat pentru corupţie.

Departamentul american al apărării a trimis o delegaţie condusă de Cynthia Xanthi Carras, director pe probleme de China în cadrul Biroului subsecretarului apărării.

Nu se ştie încă dacă echipa americană se va întâlni separat cu oficiali militari chinezi.

Participarea delegaţiei americane are loc în contextul în care Statele Unite şi China îşi intensifică schimburile înainte de summitul aşteptat luna viitoare între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Săptămâna trecută, diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu Biden timp de o oră în cadrul unor discuţii pe care Casa Albă le-a descris ca fiind o "bună oportunitate" de a menţine deschise liniile de comunicare între cei doi rivali geopolitici.

În pofida remarcilor conciliante privind îmbunătăţirea relaţiilor militare dintre China şi SUA, Zhang şi unii ofiţeri ai APL nu au dat niciun semn de poziţie mai blândă în chestiuni precum Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu.

Generalul-locotenent chinez He Lei, luând cuvântul duminică, în cadrul unui panel, a declarat că în cazul în care China va trebui să folosească forţa împotriva Taiwanului, "va fi un război pentru reunificare, un război corect şi legitim".

În discursul său, Zhang a spus că ţările "nu ar trebui să provoace în mod deliberat alte ţări în probleme majore şi sensibile", adăugând că Taiwanul este "un obiectiv central" al Chinei.

Multe ţări occidentale au evitat forumul sau trimit doar delegaţii mici şi de nivel scăzut, preferând să discute probleme de securitate internaţională în cadrul Dialogului Shangri-La, organizat anual în Singapore.

Împreună cu He Weidong, al treilea oficial al comisiei, Zhang a avut întâlniri bilaterale cu miniştrii apărării din Laos, Mongolia, Bielorusia, Timorul de Est şi Birmania, potrivit presei de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor