Ciolacu, asaltat de presă pe tema certificatului Covid: Mă lăsaţi să răspund? Dacă vreţi să aflaţi părerile mele, lăsaţi-mă să vorbesc

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Andrei Popescu
23.12.2021

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că niciodată nu s-a vorbit de obligativitatea vaccinării anti-Covid şi că trebuie efectuată o analiză asupra proiectului de lege iniţiat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, astfel încât să nu fie încălcată Constituţia.

Ciolacu a fost luat la întrebări de presă după ce a ieşit informaţia că liderii coaliţiei au convenit, după o nouă şedinţă, să elimine din proiectul legii certificatului electronic COVID condiţionarea accesului la job de acest certificat.

De altfel, liderul PSD s-a contrat cu reporterii şi le-a reproşat că nu îl lasă să spună ce are de spus.

În continuare, redăm dialogul dintre Ciolacu şi reporteri:

Ciolacu: Categoric că acest certificat verde trebuie să respecte şi legile în vigoare, respectiv Constituţia României. Este o propunere. Am discutat-o politic în cadrul coaliţiei. Eu nu am vrut să mă exprim şi nu o să mă exprim public pe conţinutul ei pentru că nu sunt de specialitate. Dar am discutat şi cu experţii în zona de constituţionalitate. Nu este luată o decizie definitivă în interiorul coaliţiei, având în vedere atât în ceea ce priveşte zona medicală, cât şi legală, astfel încât, în acest moment, să vă prezentăm acest proiect. În acest moment, este o ordonanţă de urgenţă în vigoare în ceea ce priveşte certificatul verde. Dacă acest proiect nu aduce nimic nou, categoric nu are sens să mergem cu un proiect care nu aduce nimic… dacă mă lăsaţi. Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde.

Reporter: Vi se pare normal ca noi, presa, şi cei care vin din afară să avem certificat verde în această şi orice altă instituţie, şi angajaţii şi dumneavoastră să nu aveţi nevoie de certificat verde? Este corect faţă de noi?

Ciolacu: Staţi, staţi uşor. Există o ordonanţă de urgenţă…

Reporter: … care prevede exact acest lucru…

Ciolacu:… de aceea, ministrul a venit cu o propunere care, vă repet, are o latură, în primul rând de specialitate, şi o latură să nu încălcăm Constituţia. O să vedem forma finală. În astfel de situaţii, de pandemie… picăm în ridicol, din punctul meu de vedere, şi, cu tot respectul, dacă nu mă lăsaţi să continui, o să îmi cer scuze şi dumneavoastră şi telespectatorilor dumneavoastră pentru că nu mă lăsaţi să vă spun ce am eu să vă spun. Vă răspund la absolut la toate întrebările după ce…

Reporter: Ce este neconstituţional şi cine sunt aceşti specialişti care au ridicat aceste probleme de neconstituţionalitate fix ieri, după ce v-aţi întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis?

Ciolacu: Presupun că domnul Iohannis nu este specialist în constituţionalitate. Domnul Robert Cazanciuc este un specialist în ceea ce priveşte Constituţia. Domnul Titus Corlăţean este un specialist. M-aţi întrebat şi v-am răspuns. Veţi vedea decizia pe care o luăm în coaliţie.

Reporter: Acum 2 luni aţi criticat că fostul guvern nu a luat măsurile necesare pentru a opri pandemia, inclusiv acest certificat verde…

Ciolacu: Şi rămân la aceeaşi părere. Mai mult, acum 2 luni am spus că e suficient doar certificatul verde şi aţi văzut, din anunţurile… Mă lăsaţi să vă răspund? Nu putem să continuăm în ritmul acesta. Am înţeles că aveţi părerile dumnevoastră, dar dacă doriţi să aflaţi şi pe ale mele, lăsaţi-mă să vorbesc. Acum două luni, am avut o părere şi mi-o menţin. Nu e suficient certificatul verde. E nevoie să venim şi cu o nouă organizare în sistemul sanitar, cu locuri la ATI, nu câte două ici şi colo, lucruri mult mai bine fundamentate medicale. Mai mult, trebuie să venim şi cu un stoc de antivirale să ne pregătim pentru acest val 5.

Reporter: (...)

Ciolacu: Eu nu îmi aduc aminte de acest certificat verde sau această propunere legislativă de acum 2 luni de zile.

Reporter: Noua lege la care lucraţi în acest moment se va mai aplica angajaţilor la locul de muncă sau va fi un cadru general?

Ciolacu: Vom vedea proiectul cum va fi aprobat.

Reporter: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de acord să nu se mai introducă obligativitatea certificatului la locul de muncă?

Ciolacu: Domnul Rafila, la fel ca şi mine, în afară de specialităţile fiecăruia, sunt ferm convins că este de acord să nu fie încălcată Constituţia României.

Reporter: Dar cum ar putea fi încălcată Constituţia? Că nu aţi răspuns.

Ciolacu: Haideţi să vedem… De exemplu, vă dau un… că întrebaţi de faptul că nu e corect ca unii să aibă dar alţii să nu aibă… în ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul dar poţi să le introduci sancţiuni. Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca şi primarii, şi parlamentarii şi preşedinţii de consilii judeţene sau consilieri judeţeni şi locali, nu poţi să le soliciţi certificat pentru că nu pot să îşi exercite mandatul conform Constituţiei. Dar, atunci, poţi să vii cu sancţiuni.

Reporter: Sancţiunile ar urma să fie eliminate când vorbim de angajaţi la locul de muncă. Este o prevedere care ar putea fi neconstituţională?

Ciolacu: Este o prevedere care poate fi neconstituţională în ceea ce priveşte suspendarea contractului de muncă. Şi cred că aşa este.

Reporter: Va fi nevoie de sesiune extraordinară pentru adoptarea certificatului?

Ciolacu: Îmi menţin părerea că trebuie adoptat în această sesiune.

Reporter: (...)

Ciolacu: Niciodată nu s-a vorbit de obligativitatea vaccinării cuiva. Şi chiar aş face un apel la dumneavoastră când mai vine un coleg de-al meu şi spune această minciună să specificaţi şi dumneavoastră că nu s-a vorbit niciodată de obligativitatea vaccinării.

Reporter: Pentru medici şi profesori ar putea fi introdus certificatul verde obligatoriu la locul de muncă? Să se facă doar pentru anumite categorii?

Ciolacu: Cred că propunerea domnului Rafila, să se facă în funcţie de incidenţă, de cazuri şi de câtă presiune este pe sistemul ATI, este cea mai bună abordare. Dar trebuie să vedem. Nu cred că scoţând unele categorii, pe unii într-un fel şi pentru alţii în alt fel… e o regulă de bun-simţ care trebuie să recunoaştem că nu este o regulă constituţională.

Reamintim că liderii coaliţiei au convenit, în urma unor discuţii purtate miercuri seară, să elimine din proiectul legii certificatului electronic Covid condiţionarea accesului la job de acest certificat, în condiţiile în care această condiţionare era exact scopul acestui act normativ menit practic să-i determine pe români să se vaccineze pentru a nu rămâne, într-un final, fără loc de muncă.

Informaţia a fost confirmată pentru G4Media de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a declarat că ”eu nu am susţinut aşa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul (electronic Covid – n.red.) pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată într-o întâlnire a liderilor coaliţiei la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu este clar cine a susţinut varianta eliminării acestei prevederi-cheie din proiectul de lege. Detalii aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor