Ciolacu, după negocierile cu liberalii: Sperăm să facem Secţia Specială şi mai funcţională

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
09.11.2021

Şeful social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat marţi seară, după o nouă rundă de negocieri cu liberalii, că programul de guvernare ar trebui să includă măsuri pe termen scurt şi mediu. Miercuri urmează discuţii pe fiecare capitol în parte.

"A fost cea de-a doua întâlnire, de data aceasta într-o echipă completă şi alături de reprezentanţii UDMR şi alături de reprezentanţii minorităţilor naţionale. Vorbim foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe discuţiile mâine pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere programul de guvernare ar trebui făcut cu măsuri pe termen scurt şi pe termen mediu. Cumva conceput ce măsuri se iau pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi şi de criza energetică şi de pandemie şi pe urmă restul de program de guvernare până la finele anului 2024", a declarat Ciolacu.

Reporter: Dacă aţi discutat de o formulă guvernamentală, câte ministere ar putea să ia fiecare partid, înţelegem că, de principiu, sunteţi de acord ca fiecare dintre cele două partide care nu au premier să aibă câte un vicepremier dar, în funcţie de ponderea parlamentară, rămâne această împărţire a portofoliilor sau rămâne paritate PSD – PNL?

Ciolacu: Ponderea va rămâne cea care ne-au dat-o românii la alegerile generale.

Reporter: PSD va avea mai multe ministere decât PNL?

Ciolacu: Toate aceste lucruri se vor stabili ulterior în urma negocierilor.

Reporter: PNL avea în program modificarea legilor justiţiei şi desfiinţarea Secţiei Speciale pe care le-aţi susţinut.

Ciolacu: Mâine, dacă nu mă înşel, dar Sorin Grindeanu ştie mai exact, coordonează programul de guvernarea din partea PSD şi cred că la ora 12.00 va fi o discuţie pe capitolul de justiţie. O să începem pe capitol economic cum este şi normal şi finanţe, să vedem ce este sustenabil până la sfârşitul anului cu priorităţile pe care le au românii în acest moment, în primul rând încălzirea şi depăşirea iernii, este o prioritate rectificarea bugetară pentru că nu vom putea face acest lucru şi pe urmă, pe la ora 12.00, capitolul de justiţie unde oricum vor merge şi Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean şi Mia Teodoroiu, o să fie o discuţie mai amplă.

Reporter: În legătură cu SIIJ, din punctul dvs. de vedere se poate găsi o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ?

Ciolacu: Haideţi să lăsăm specialiştii pe justiţie să-şi spună cuvântul. Am văzut cum a funcţionat justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează justiţia în acest moment cu SIIJ. Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională.

Reporter: Spuneaţi aseară că PSD ar dori rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă, dacă ne puteţi explica cum ar putea arăta această măsură şi dacă Florin Cîţu, liberalii, ar fi de acord cu ea?

Ciolacu: Ar arăta cum arată restul Europei.

Reporter: Adică?

Ciolacu: În toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să le discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor.

Reporter: ... Există un model de care v-aţi inspirat legat de cota unică?

Ciolacu: Categoric că trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi şi o discuţie, şi asta înseamnă că în funcţie de venit.... Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci. (...) Haideţi să vedem practica europeană. Haideţi să lăsăm specialiştii să vină cu aceste propuneri şi cred că un an de zile cum este anul următor avem timp să discutăm acest subiect...

Reporter: Există o impozitare de 80% pentru marile averi în Franţa...

Ciolacu: Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară în Europa cu cota unică.

Reporter: PNL şi UDMR spuneau că nu sunt de acord cu această cotă unică de impozitare.

Ciolacu: În Ungaria ştim, într-adevăr, că încă este cotă unică, dar ştim că impozitează foarte mult multinaţionalele.

Reporter: S-ar aplica doar persoanelor fizice sau şi companiilor?

Ciolacu: Avem un an întreg să discutăm acest subiect.

Reporter: Până pe 20 noimebrie vom avea un guvern votat, aşa cum spunea Kelemen Hunor?

Ciolacu: Eu aşa sper şi cred că suntem nişte oameni responsabili şi vom ajunge la acest lucru.

Reporter: Care sunt lucrurile la care nu puteţi renunţa şi aţi fi dispus chiar să nu intraţi la guvernare dacă nu sunt acceptate de către partenerii de coaliţie?

Ciolacu: Am spus, de exemplu, privatizarea Trezoreriei. Este exclus. Privatizarea Hidroelectrica în acest moment de criză energetică. Trebuie găsite soluţii sustenabile pentru mărirea nivelului de trai şi ajutor în zona de pensii, a copiilor, altfel românii nu vor putea depăşi această iarnă şi nu vom putea scăpa de criza socială.

Reporter: În momentul de faţă, pentru pensiile care sunt în plată, în luna decembrie într-adevăr există un necesar de fonduri de câteva zeci de milione. Ce şanse sunt ca aceste pensii să crească?

Ciolacu: Deci în momentul de faţă îmi daţi dreptate când PSD spunea că s-au luat bani de la fondul de pensii şi trebuie făcută o rectificare bugetară ca să aducem aceşti bani înapoi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor