Companiile militare private ruse vor să preia controlul asupra trupelor Wagner şi a dotărilor tehnice [WSJ]

Un memorial pentru conducerea grupului Wagner, omorâtă în incidentul aviatic din 24 august 2023
Un memorial pentru conducerea grupului Wagner, omorâtă în incidentul aviatic din 24 august 2023 (AFP via Getty Images)

Grupuri de securitate loiale Kremlinului încearcă să preia controlul forţelor militare ale grupului Wagner din Ucraina şi Africa, pentru a lua mii de luptători şi echipament militar, după moartea liderului mercenar Evgheni Prigojin, informează Wall Street Journal.

În acest fel, Kremlinul încearcă să rechiziţioneze trupe experimentate pentru războiul din Ucraina şi să păstreze influenţa pe care gruparea Wagner a câştigat-o în anumite ţări din Africa.

Luna trecută, avionul lui Prigojin s-a prăbuşit în afara Moscovei, ceea ce oficialii serviciilor de informaţii americane cred că a fost un asasinat. Aceasta a urmat revoltei lui Prigojin din iunie, în care a ameninţat că va răsturna instituţia militară a Rusiei - cea mai mare provocare de până acum la adresa autorităţii preşedintelui rus Vladimir Putin.

Acum, în urma morţii lui Prigojin, Kremlinul acţionează pentru a prelua activele militare valoroase ale grupului Wagner, inclusiv mulţi soldaţi experimentaţi în luptă şi calificaţi care au fost desfăşuraţi în Ucraina.

Între timp, Prigojin îşi consolidase o prezenţă în peste cinci ţări din Orientul Mijlociu şi Africa, numărând aproximativ 6.000 de luptători care adesea asigură securitatea liderilor politici locali, uneori în schimbul accesului la resurse valoroase. Potrivit oficialilor africani şi occidentali, Kremlinul începe să preia şi controlul acestor unităţi.

În ultimele luni, mai multe grupuri militare private care au legături cu Kremlinul au trimis soldaţi să lupte în Ucraina, adesea ca o modalitate de a obţine favoruri din partea lui Putin. Printre acestea se numără grupuri fondate de ofiţeri de informaţii, finanţate de oligarhi apropiaţi de Putin şi controlate de companii de stat.

Una dintre aceste companii, Redut, recrutează în prezent soldaţi de la gruparea Wagner care au luptat în Ucraina, potrivit unei persoane apropiate de Ministerul rus al Apărării.

Redut, un contractor de securitate pentru companiile ruseşti care operează în Orientul Mijlociu, a fost fondată de foşti paraşutişti ruşi şi ofiţeri din serviciile de informaţii militare în 2008.

Guvernul SUA, care a sancţionat grupul în februarie, afirmă că Redut are încă legături cu serviciile de informaţii militare ruseşti.

Redut este finanţat de Ghennadi Timcenko, un oligarh care are legături strânse cu Putin, potrivit mărturiei pe care un dezertor Wagner a făcut-o în iulie în Parlamentul britanic. Timcenko nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Dezertorul le-a spus parlamentarilor britanici că luptătorii lui Redut desfăşuraţi în Siria primesc muniţie de la armata rusă din naţiunea din Orientul Mijlociu.

Redut acţionează ca un vehicul de recrutare pentru Ministerul Apărării ca să atragă foşti luptători Wagner care nu ar semna de bunăvoie contracte cu armata regulată din cauza ostilităţii din trecut faţă de Wagner, potrivit unei persoane apropiate de Ministerul rus al Apărării. Prigojin a promis să-l înlăture pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în timpul marşului de scurtă durată asupra Moscovei, din iunie.

"Ministerul Apărării foloseşte orice oportunitate pentru a atrage oameni în rândurile sale", a declarat Ruslan Puhov, directorul Centrului de analiză a strategiilor şi tehnologiilor cu sediul la Moscova.

În urma revoltei, unii comandanţi de rang înalt au abandonat grupul Wagner pentru a se alătura la Redut. Canalele Telegram apropiate de Wagner au declarat că un fost ofiţer Wagner supraveghează acţiunile de recrutare pentru Redut.

Ministerul rus al Apărării a declarat, în iulie, că a intrat în posesia a sute de tancuri, lansatoare de rachete şi piese de artilerie de la Wagner după revolta eşuată a lui Prigojin. Unităţile militare ruseşti au preluat, de asemenea, poziţiile şi bazele Wagner din estul Ucrainei.

Un oficial din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că mulţi membri Wagner care au luptat în Ucraina aveau păreri diferite cu privire la semarea unui eventual contract cu Ministerul rus al Apărării.

Acesta a mai spus că luptătorii Wagner care s-au alăturat grupurilor militare private au fost răspândiţi pe liniile de front, astfel încât cei care au sprijinit revolta lui Prigojin să nu fie niciodată concentraţi într-o singură unitate.

El a afirmat că, în unele cazuri, foştii soldaţi Wagner pot lupta sub comanda foştilor lor comandanţi, dar ca parte a unui grup militar privat.

Redut şi Convoy, un alt grup de mercenari cu legături cu Ministerul Apărării şi Kremlin, se luptă pentru a înlocui grupul Wagner în operaţiunile sale din străinătate, potrivit unor oficiali de securitate africani şi occidentali şi unor publicaţii ruseşti.

Redut încearcă în mod deschis să racoleze luptători Wagner dornici să meargă în Africa.

"Wagner este de domeniul trecutului. Dacă sunteţi cu adevărat interesaţi de o muncă reală în Africa, atunci Ministerul Apărării şi PMC Redut sunt alegerea dumneavoastră!", scrie pe un afiş postat pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, la 15 august.

Unii dintre luptătorii lui Prigojin s-au alăturat Convoy, deşi acesta nu a încercat în mod activ să îi racoleze, a declarat adjunctul comandantului grupului, Vasili Iaşcik, într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Liderul companiei Convoy este Konstantin Pikalov, care a condus anterior operaţiunile militare africane ale grupului Wagner înainte de a se rupe de Prigojin. Uniunea Europeană l-a sancţionat pe Pikalov în februarie şi a declarat că acesta a planificat uciderea a trei jurnalişti ruşi în Republica Centrafricană în iulie 2018.

Chiar înainte de moartea lui Prigojin, Pikalov a declarat că trupele Convoy vor opera în opt ţări africane, fără a le menţiona.

"Vom oferi personalului militar african arme noi şi le vom arăta cum să le folosească", a declarat el pentru site-ul rus de investigaţii istories.

Pikalov nu a putut fi contactat, iar adjunctul sau nu a comentat afirmaţiile.

Iaşcik a declarat că Pikalov a făcut parte din delegaţiile recente ale oficialilor din Ministerul rus al Apărării care au făcut vizite în străinătate. El nu a menţionat ţările, dar au avut loc vizite în Libia, Mali şi Republica Centrafricană, unde sunt prezenţi mercenari Wagner. Într-un anunţ postat pe Telegram la 21 august, Convoy a declarat că recrutează voluntari pentru a dirija dronele ruseşti de recunoaştere şi atac în Africa.

Potrivit CEKA-OGPU, un canal Telegram considerat de oficialii occidentali drept un canal de transmitere a informaţiilor de la agenţiile de securitate ale Moscovei, Dmitri Rogozin, un influent deputat rus şi fost ministru al Apărării, a făcut presiuni pentru ca grupul Convoy să înlocuiască gruparea Wagner în Africa în timpul unei întâlniri cu Anton Vaino, un consilier de top al lui Putin, la începutul lunii august.

Convoy, care a fost convocat în trecut în calitate de contingent de rezervă pentru Ministerul rus al Apărării, a primit anul trecut sute de milioane de ruble de la oligarhul Arkadi Rotenberg, colaborator apropiat al lui Putin, şi de la banca VTB, controlată de stat, potrivit Dossier Center, un organ de investigaţie rusesc fondat de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski.

Rotenberg nu a putut fi contactat, iar VTB nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Pe de altă parte, cu o zi înaintea morţii lui Prigojin, ministrul adjunct al Apărării rus Iunus-Bek Evkurov a aterizat în Libia - care a fost prima incursiune a grupului Wagner în Africa - şi s-a întâlnit cu liderul militar Khalifa Haftar, potrivit unui oficial libian şi unui contractor de securitate informat despre întâlnire.

Evkurov i-a spus că o altă companie militară privată va prelua unităţile Wagner de acolo, potrivit libienilor informaţi cu privire la întâlnire. Un grup militar privat ar plăti soldaţii, dar ar fi strâns controlat de ofiţeri ai serviciilor de informaţii militare ruseşti, GRU, trimişi în Libia în acest scop, au afirmat aceştia.

Aceste persoane au declarat că Pikalov a fost prezent în cadrul vizitei şi că firma sa este principalul concurent pentru a înlocui gruparea Wagner în naţiunea nord-africană.

Între timp, în Republica Centrafricană, Rusia urmează să trimită un alt grup militar privat pentru a înlocui grupul Wagner, a declarat Fidele Gouandjika, consilier prezidenţial pe probleme de securitate în această ţară africană, într-un interviu acordat Wall Street Journal.

Oficiali europeni din domeniul securităţii afirmă că membri ai armatei ruse au apărut, de asemenea, la Bangui, în Republica Centrafricană, pentru a supraveghea tranziţia unităţilor Wagner către un grup militar privat. Nu se cunoaşte exact ce grup va primi unităţile Wagner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe