Conflict direct între trupele turce şi siriene în Idlib

Oamenii inspectează locul unor atacuri aeriene în Idlib, Siria, 29 septembrie 2016.
Oamenii inspectează locul unor atacuri aeriene în Idlib, Siria, 29 septembrie 2016. (Captură Foto)

Turcia a acuzat armata siriană că a bombardat poziţiile turceşti în Idlib, ucigând şase soldaţi şi un civil şi rănind încă şapte soldaţi, potrivit Al Jazeera.

Ministerul Apărării din Turcia a declarat că militarii săi au atacat imediat poziţiile siriene, distrugând sursa bombardamentelor. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură partea siriană a avut victime. Turcia susţine că atacul a fost defensiv şi că a ucis şi rănit zeci de trupe siriene.

Oficialii din Apărare au condamnat agresiunea siriană afirmând că Turcia a trimis notificări din timp ca parte a unui acord de cooperare cu Rusia. Dar Rusia a răspuns luni criticilor spunând că poziţiile turceşti au fost lovite din lipsă de informaţii.

Deşi datele sunt contestate de sirieni, preşedintele Erdogan a susţinut ulterior că în atacul turcesc au fost ucişi între 30 şi 35 de soldaţi sirieni.

"Cei care testează determinarea Turciei cu astfel de atacuri ticăloase îşi vor înţelege greşeala", a susţinut el, sugerând că Rusia a autorizat astfel de lovituri dacă este nevoie. „Nu este posibil să rămânem tăcuţi când soldaţii noştri sunt martirizaţi”, a adăugat Erdogan.

Cu toate acestea, declaraţiile şi sursele armatei siriene spun că, în ciuda imixtiunilor turceşti, au avansat în oraşul Saraqeb, care este considerat crucial pentru eliberarea provinciei Idlib.

Într-un indiciu alarmant că armatele siriene şi turce ar putea fi la un pas de război mai larg în Idlib şi nordul Siriei, grupul de opoziţie Syrian Observatory for Human Rights, din Marea Britanie, a declarat că Turcia a blocat poziţiile armatei siriene în trei provincii, ucigând în total opt soldaţi de luni.

Ankara a declarat că ofensiva Siriei de a captura provincia Idlib forţează sute de mii de civili să fugă către graniţa cu Turcia, adăugându-se sutelor de mii de refugiaţi deja existenţi în Turcia, care susţine că numărul acestora a ajuns acum la 3,5 milioane.

Erdogan a ameninţat că va acţiona militar împotriva forţelor pro-Assad dacă nu încetează ofensiva distructivă din Idlib.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe