Conflictul dintre Iran şi Israel se intensifică

Parada militară anuală din Iran, 22 septembrie 2013.
Parada militară anuală din Iran, 22 septembrie 2013. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Preşedintele iranian recent ales Hassan Rouhani a declarat duminică, în cadrul discursului său susţinut cu ocazia unei parade militare, că nu Iranul, ci Israelul este de fapt adevărata ameninţare pentru regiune, din cauza arsenalului său chimic şi nuclear.

"Iranul nu constituie o ameninţare pentru vecinii săi şi ţările din regiune (...) Regimul care constituie o ameninţare este cel (al Israelului - n.r.) care calcă în picioare toate normele internaţionale şi îşi măreşte stocurile de arme nucleare şi chimice pentru a-i ameninţa pe ceilalţi", a precizat Rouhani.

Declaraţiile acestuia reprezintă o reacţie la cele ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut joi comunităţii internaţionale să nu "se lase amăgită" de declaraţiile liniştitoare ale preşedintelui iranian în problema nucleară.

"Nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de cuvintele înşelătoare ale preşedintelui iranian" privind negocierile cu marile puteri în scopul rezolvării crizei nucleare, a afirmat Netanyahu în cadrul unui comunicat.

"Acelaşi Rouhani a înşelat în trecut comunitatea internaţională cu ocazia discuţiilor în dosarul nuclear", a adăugat premierul israelian, făcând referire la negocierile care au determinat Iranul să accepte în 2003 un moratoriu privind programul său de îmbogăţire a uraniului. Hassan Rouhani era în acea perioadă conducătorul negociatorilor din Iran.

Cu altă ocazie, într-un interviu acordat postului de televiziune american, NBC, Rouhani declara că regimul israelian este ”ocupant şi uzurpator” şi nedreptăţeşte oamenii din regiune, şi aduce instabilitate în regiune prin politica sa ”pusă pe războaie”.

Singura putere nucleară din regiune, Israelul, alături de unele ţării occidentale acuză Iranul că încearcă să se dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil. Iranul a declarat că are tot dreptul să utilizeze tehnologia nucleară în scopuri paşnice şi neagă utilizarea acesteia în alte scopuri.

Preşedintele Rouhani a cerut duminică comunităţii internaţionale "să accepte drepturile nucleare ale Iranului", în special în ceea ce priveşte"îmbogăţirea uraniului pe teritoriul său, în cadrul normelor internaţionale".

Benjamin Netanyahu şi-a reiterat marţi apelul pentru o presiune internaţională mai mare asupra regimului iranian pentru programul său nuclear. Acesta a solicitat stoparea programului energetic nuclear al Iranului şi a explicat că toate eforturile diplomatice pentru soluţionarea acestei chestiunii trebuie să fie însoţite de o ”ameninţare militară credibilă”.

La scurt timp după alegerea lui Rouhani ca preşedinte al Iranului, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a descris pe acesta ca fiind ”un lup în blană de oaie”. În replică Rouhani a precizat că ”Israelul n-ar trebui să-şi permită să comenteze despre o administraţie care a venit la putere prin alegeri democratice şi libere”.

Şi predecesorul lui Rouhani, Mahmoud Ahmadinejad, a adus o serie de acuzaţii Israelului, punând la îndoială veridicitatea Holocaustului, sau afirmând că Israelul este menit să dispară.

Implicarea Iranului în conflictul Sirian

Deşi Rouhani susţine că Iranul nu caută război în regiune, ci pacea şi stabilitate regională şi chiar a declarat recent că ”vrea să ajute la facilitarea dialogului între guvernul sirian şi opoziţie”, şeful serviciilor secrete israeliene a declarat că Iranul şi Hezbollah au organizat o forţă militară de proporţii în Siria pentru a susţine regimul lui Assad şi a-şi menţine influenţa după căderea acestuia.

Conform oficialului israelian, Iranul vizează dublarea a ceea ce regimul sirian şi Iranul numesc „Armata poporului”, formată din luptători Hezbollah şi finanţată de Iran cu scopul susţinerii regimului Assad în lupta acestuia contra insurgenţilor sirieni sunniţi care vor răsturnarea puterii de la Damasc.

Centrul Meir Amit a declarat într-un raport că această "armată populară" ar putea da "Iranului şi Hezbollah-ului un punct de sprijin în zonele populate de şiiţi şi alawiti, ajutându-i să devină factori importanţi în arena siriană într-o eră post-Bashar Assad".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe