Consilieri de la Casa Albă şi Kremlin vor discuta despre controlul armelor şi rolul Iranului în Siria

Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin
Summit istoric în Helsinki, Donald Trump şi Vladimir Putin (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, va discuta despre tratatele de control al armelor şi despre rolul Iranului în Siria în cadrul unei întâlniri programate săptămâna viitoare la Geneva cu omologul rus, Nikolai Patruşev, potrivit RFE/RL.

Reuters, citând un oficial anonim al administraţiei SUA, a anunţat joi seară această întâlnire, care ar putea fi văzută ca fiind primul element de continuare oficial al controversatului summit dintre Trump şi omologul rus Vladimir Putin în Helsinki în luna iulie, potrivit RFE/RL.

După acel summit, Trump a atras un val intens de critici, parţial pentru că nu a dezvăluit ce s-a discutat sau decis la întâlnirea privată de două ore cu Putin, la care au participat numai translatorii. Această întâlnire a avut loc separat de o întâlnire mai amplă la care au participat mai mulţi oficiali din ambele tabere.

Referitor la întâlnirea privată, nu au ieşit la suprafaţă multe detalii, cei doi lideri afirmând că au căzut de acord să lucreze împreună pentru a asigura securitatea Israelului, care a avertizat în repetate rânduri cu privire la ameninţările la adresa sa din partea Iranului şi a luptătorilor aliaţi staţionaţi în Siria.

La câteva săptămâni după acel summit, premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită la Moscova în aceeaşi zi în care un oficial iranian de top se afla acolo pentru a discuta despre războiul din Siria, în care a fost implicată şi armata Iranului, care a susţinut ani zile, alături de cea a Rusiei, guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Reuters a precizat joi că principalul subiect al întâlnirii Trump-Putin din Helsinki ar fi fost de fapt războiul din Siria, inclusiv rolul Iranului şi situaţia umanitară din ţară.

Reuters a mai susţinut că cei doi preşedinţi au convenit, în principiu, că armata iraniană ar trebui să plece din Siria, aşa cum a cerut Israelul. Totuşi, Rusia a insistat că mişcarea respectivă va fi greu de realizat.

De la summit, delegatul Kremlinului în Siria a declarat că va fi “nerealist” ca Israelul să se aştepte ca toţi luptătorii aliaţi cu Iranul să plece din Siria. Dar, recent, Rusia a anunţat un acord cu Israelul pentru menţinerea luptătorilor iranieni la o distanţă de 85 km de graniţa israeliano-siriană.

Totodată, Reuters a mai afirmat că la întâlnirea privată, Trump şi Putin au discutat şi despre controlul armelor, inclusiv despre tratatul New START şi Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare de pe vremea Războiului Rece, care a interzis rachetele nucleare şi convenţionale cu lansare terestră şi rachetele de croazieră cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km.

Totuşi, oficialul a declarat pentru Reuters că cei doi lideri nu au fost de acord cu modul în care să fie promovat mai departe controlul armelor.

Bolton este un critic al tratatului New START, care a fost încheiat în timpul fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama.

La întâlnirea din Helsinki, Trump a discutat cu omologul său de la Kremlin şi despre problema gazoductului rusesc Nord Stream 2, care urmăreşte să transporte gaz spre Germania, proiect pe care l-ar fi criticat cu tărie, a adăugat oficialul pentru Reuters.

Imediat după întâlnirea cu Putin, Trump a vorbit timp de 15 minute cu Bolton, cu secretarul de stat Mike Pompeo şi cu Jon Huntsman, ambasadorul american în Rusia, despre temele discutate, potrivit Reuters.

Multe dintre subiectele pe care le-au discutat cei doi preşedinţi au fost reluate şi în cadrul unei întâlniri mai mari, de grup, ce a avut loc la acelaşi summit.

Reuters a mai precizat că Trump i-a transmis lui Putin ca Rusia să nu se amestece în alegerile din 2018, când în SUA vor avea loc alegeri pentru Congres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe