Consiliul Naţional de Integritate ia poziţie împotriva tentativei de "amputare" a prerogativelor ANI

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), şi-a exprimat dezaprobarea faţă de adoptarea celor două proiecte de lege care vizează inserarea unor prevederi care le vor permite aleşilor găsiţi incompatibili sau în conflict de interese să acceadă în continuare la funcţii publice, câtă vreme funcţia este alta decât cea deţinută la momentul când au comis faptele incriminate de lege.

Iniţiatorii celor două proiecte sunt deputaţii PSD-UDMR-minorităţi Adam Luminiţa-Pachel, Florea Daniel, Necula Cosmin, Nica Nicolae-Ciprian, Nicolicea Eugen, Roman Victor, Kerekes Károly, Marton Arpad-Francisc, Mircovici Niculae (proiectul aici) şi senatorul PC Cristiana Anghel (proiectul aici.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, cele două proiecte legislative însă ulterior s-a constatat că a fost "o eroare" pentru că Senatul era de fapt prima cameră sesizată.

"Proiectele de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 , în ipoteza în care ar fi adoptate, ar elimina sancţiunile ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită", a transmis CNI în cadrul unui comunicat remis Epoch Times.

De asemenea, Consiliul Naţional de Integritate avertizează că amendamentele propuse se află în contradicţie şi cu o decizia a Curţii Constituţionale în care se precizează: "Plecând de la premisa că intenţia legiuitorului a fost aceea de a sancţiona persoanele cu privire la care s-a constatat încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese, fără a face vreo diferenţă între tipul funcţiilor elective deţinute, Curtea constată că atribuirea pentru sintagma "aceeaşi funcţie" a înţelesului unic de funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă, contrar spiritului Legii nr. 176/2010".

"În aceeaşi notă, având în vedere Decizia CCR, există riscul ca aceste amendamente să fie, ulterior, declarate neconstituţionale, cu efectul de generare a unei situaţii de instabilitate legislativă, ceea ce ar duce la încălcarea gravă a principiului securităţii raporturilor juridice, principiu la care, în mod constant, se raportează jurisprudenţa CEDO", se mai arată în comunicatul citat.

Consiliul Naţional de Integritate consideră că "adoptarea acestor propuneri ar vicia considerabil activitatea inspectorilor de integritate prin eliminarea completă a caracterului descurajator al sancţiunilor aplicate şi ar genera lipsirea de conţinut a măsurilor disciplinare care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi conflicte de interese, fapt ce ar nesocoti angajamentele asumate de România în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne