Coreea de Nord: În lupta pentru putere, unchiul liderului este îndepărtat

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un salută parada militară în Phenian, 15 aprilie, 2012. Răspunsul regimului chinez cu privire la testul nuclear recent al Coreei de Nord  a frustrat mulţi chinezi.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un salută parada militară în Phenian, 15 aprilie, 2012. Răspunsul regimului chinez cu privire la testul nuclear recent al Coreei de Nord a frustrat mulţi chinezi. (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
03.12.2013

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un l-a îndepărtat din funcţia pe care o avea în armată pe unchiul său - care a fost considerat o lungă perioadă de timp drept mentor - totodată fiind executaţi pentru corupţie şi 2 apropiaţi ai unchiului, conform relatărilor unor oficiali sud-coreeni citaţi de AFP şi Yonhap.

Conform serviciilor de informaţii ale Coreei de Sud, Jang Song-thaek a fost destituit din funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de apărare naţională, organul decizional cel mai puternic de la Phenian.

Dacă se confirmă, destituirea lui Jang Song-thaek va constitui cea mai semnificativă mutare în cadrul acaparării puterii în Coreea de Nord de la venirea la conducerea ţării în decembrie 2011 a lui Kim Jong-un, care i-a succedat tatălui său, Kim Jong-il, decedat datorită unei crize cardiace.

La o şedinţă în regim de urgenţă a unei comisii parlamentare, serviciile de informaţii sud-coreene au informat că Jang 'a fost recent îndepărtat din funcţie şi doi apropiaţi ai săi, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la mijlocul lunii noiembrie', conform declaraţiilor deputatului sud-coreean Jung Cheong-rae.

'Toţi membrii armatei au fost informaţi în legătură cu această execuţie. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut', a precizat acelaşi parlamentar.

Jang Song-thaek, soţul surorii lui Kim Jong-il, a deţinut de decenii funcţii importante în conducerea Coreei de Nord, care, de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, adică de trei generaţii, a fost în mâinile familiei Kim (bunicul, tatăl şi fiul). El a fost cel care l-a ghidat pe nepotul său încă din primele zile de când a preluat puterea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor