Corlăţean: Raportul de Ţară va avea o influenţă decisivă, evit să introducem Justiţia în bătălia politică

Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean. (www.senat.ro)

Raportul de Ţară pe Justiţie va avea o influenţă decisivă asupra poziţiei României de stat membru al UE, respectiv pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi de aceea trebuie evitată introducerea Justiţiei în bătăliile politice, a declarat, duminică, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.

El a explicat că se mai gândeşte dacă va face noi propuneri la CSM sau DNA înaintea Raportului de Ţară care ar urma să fie dat publicităţii peste două săptămâni.

"Raportul pe Justiţie va avea o influenţă decisivă asupra poziţiei. Un stat membru al Uniunii Europene, ne place sau nu, a blocat până acum aderarea României la spaţiul Schengen. Este o decizie la care am muncit şi muncim foarte mult. Contextul este extrem de complicat, extrem de delicat. Ca ministru al Justiţiei încerc să gestionez cu înţelepciune nişte interese superioare ale României şi în care încerc să evit să introducem Justiţia în bătălia politică, chiar dacă alţii au interesul să introducă justiţia în bătălia politică şi se întâmplă în momentul de faţă. Eu, ca ministru, am să evit să introduc actul de Justiţie în această bătălie. Mâine pot să fac aceste propuneri şi vă asigur că, atunci când voi face propuneri sunt oameni profesionişti, integri, şi oameni care îşi asumă actul de independenţă. Vreau însă să evităm o nouă bătălie politică pe un subiect pe care există foarte multe interese şi în ţară şi în străinătate", a declarat Corlăţean la Palatul de Justiţie, unde

au avut loc ceremoniile prilejuite de Ziua Justiţiei.

Întrebat de prelungirea mandatelor adjuncţilor şefilor DNA, acesta a spus că mandatele au expirat în mod obiectiv, existând din punct de vedere teoretic posibilitatea prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat.

El a mai spus că în calitate de ministru al Justiţiei este responsabil şi, în acelaşi timp, trebuie să se uite la "întreaga fotografie".

"Suntem cu două săptămâni înaintea unui raport important privind justiţia din România. O eventuală propunere, astăzi sau mâine, vine într-un context politic extrem de agitat care ar introduce eventual un element de reacţie negativă la nivel prezidenţial şi care ar crea ideea unui nou conflict suplimentar. O astfel de contradicţie ar genera efecte nefavorabile. Mai mult decât atât, acel raport se leagă de o decizie pe care România o aşteaptă mai bine de un an - spaţiul Schengen - şi mai mult decât atât, fără să spun că nu voi face propunerile, voi face şi le voi face pe baza respectării criteriilor de profesionalism, independenţă, integritate. Interesul este însă să nu intrăm într-un război suplimentar înaintea raportului de ţară, şi este o decizie importantă, să vedem dacă putem să aşteptăm o perioadă de oarecare calmare a jocului politic, dacă va fi posibil", a motivat Corlăţean.

Potrivit acestuia, dacă se intră într-o contradicţie suplimentară, ţara va pierde.

"Acesta este motivul pentru care ieri n-am făcut aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care aştept, totuşi, şi voi reflecta dacă voi face aceste propuneri înainte de Raportul de Ţară sau după. Ca ministru al Justiţiei sunt obligat să ţin cont de interesul societăţii româneşti, de interesul României dar, în egală măsură, şi de interesul celor care vor conduce aceste instituţii - DNA, Parchetul General - să corespundă unor aşteptări uriaşe ale cetăţenilor legate de integritate, onestitate şi imparţialitate de ceea ce fac. Voi reflecta foarte serios, pentru că interesul României este mult mai larg decât bătălia politică la care asistăm în momentul de faţă", a mai spus ministrul Justiţiei.

Pe de altă parte, acesta şi-a exprimat speranţa în evitarea unei situaţii de introducere de către CEDO a unei clauze-pilot pentru condiţiile de detenţie din România.

"Sper să evităm o astfel de situaţie, o astfel de ipoteză. Cert este însă că, la nivelul spaţiilor de detenţie, probleme au fost pronunţate de Curtea Europeană şi în acest sens avem dialog pentru a obţine fonduri suplimentare, pentru a obţine sprijin de la Banca Europeană de Dezvoltare pentru un program de investiţii în administraţia penitenciară, pentru a obţine de la alte instituţii, repartizarea unor spaţii suplimentare în administraţia noastră pentru a mări capacitatea de primire din administraţia penitenciară, pentru a ameliora condiţiile confirm standardelor europene. Altfel, discutăm despre aceleaşi poveşti de ani de zile, nu s-a întâmplat nimic fundamental, şi vom continua să fim condamnaţi la CEDO", a arătat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne