Cosmonauţii ruşi l-au sfidat pe belicosul Dmitri Rogozin

Dimitri Rogozin
Dimitri Rogozin (Maxim Shemetov/AFP/Getty Images)

Astronautul rus Oleg Artemiev şi astronauta italiană Samantha Cristoforetti au lucrat împreună, joi, în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) timp de 7 ore şi 5 minute pentru a configura noul Braţ Robotic European care urmează să fie folosit de „Nauka”, denumirea segmentului rusesc al staţiei spaţiale.

Aceasta a fost prima dată în ultimul aproape un sfert de secol când un european a participat la o ieşire în spaţiu, coordonată de cosmonauţii ruşi. Cristoforetti a devenit cu această ocazie doar al patrulea astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi prima femeie care a ieşit în spaţiu într-un costum Orlan al ruşilor.

Construit şi livrat de ESA, noul braţ cu o lungime de 11 metri va fi folosit pentru a muta încărcături şi echipamente în afara segmentului rusesc al staţiei spaţiale, el alăturându-se braţelor robotice Canadarm2, construit de canadieni, şi Kibo, de fabricaţie japoneză, care deja sunt folosite pentru a sprijini mentenanţa, operaţiunile şi cercetările de la bordul ISS, potrivit Space.com preluat de HotNews.

Acţiunea a avut loc în contextul în care, pe 12 iulie, Dmitri Rogozin le-a ordonat cosmonauţilor ruşi să nu mai folosească Braţul Robotic European după ce ESA a anunţat întreruperea colaborării cu Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, la proiectul ExoMars ce viza trimiterea unui nou lander pe Marte până la sfârşitul acestui an.

Vladimir Putin l-a înlocuit pe Rogozin din fruntea Roscosmos 3 zile mai târziu, jurnaliştii de investigaţie ruşi notând însă că decizia nu s-ar datora căderii sale în dizgraţie, ci faptului că Putin ar dori să îl numească într-o funcţie mai apropiată de Kremlin.

La începutul acestei săptămâni Roscosmos şi NASA au anunţat că au ajuns la un acord privind integrarea zborurilor către ISS care le va permite cosmonauţilor să zboare la bordul rachetelor SpaceX şi celor americani în Soyuzurile ruseşti. Rogozin a fost acuzat în mod repetat de politizarea cosmonauţilor după izbucnirea războiului din Ucraina, încălcând neutralitatea politică istorică de la bordul ISS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură