Crimele din orfelinatele României, incluse într-o iniţiativă europeană. Ce urmează acum [PressHub]

(Getty Images)
Andrei Pricopie
15.11.2022

Sirmanca Beladi, născută Fekete, este o supravieţuitoare a căminului spital de la Cighid, ajungând acolo la vârstă de 3 ani, în 1986, potrivit PressHub.

"La Cighid au murit 138 de copii în 2 ani, din cauza lipsei mâncării şi a infecţiilor. Uneori mă duc să-i vizitez la cimitir şi mă întreb de ce m-a salvat Dumnezeu tocmai pe mine. Dar sunt foarte bucuroasă că sunt o supravieţuitoare şi ştiu: într-o zi vreau să fiu îngropată în acelaşi loc, pentru a fi pentru totdeauna alături de prietenii mei."

Recent, Consiliul Europei a invitat doi supravieţuitori din ţări diferite să îşi spună povestea: România şi Germania. Sirmanca Beladi a vorbit despre crimele din România:

"Povestea mea începe în timpul comunismului lui Ceauşescu. În 1988, când aveam 3 ani, am fost dusă într-un cămin pentru persoane cu handicap, deşi nu eram deloc handicapată. Eram doar puţin mai slabă decât alţi copii de vârsta mea. Dar Ceauşescu voia o ţară plină de copii puternici şi sănătoşi. Cei care păreau slabi nu erau consideraţi folositori şi, astfel, eram trimişi în instituţii ca să murim. Această instituţie numită Cighid, cu aproape 100 de copii, era de fapt un leagăn al morţii."

Societatea civilă din Europa cere justiţie pentru aceşti copii şi protecţie sporită pentru minori. O iniţiativă elveţiană la care s-au raliat alte 20 de ţări – Justice Initiative – a depus în octombrie 2021 o moţiune la Consiliul Europei, prin care solicită recunoaşterea, repararea şi prevenţia abuzurilor asupra copiilor în Europa.

În urma mărturiei Sirmancăi Beladi, se va crea o comisie specială din partea Consiliului Europei, care va veni în România pentru a verifica situaţia acestor abuzuri, urmând să se decidă dacă moţiunea va trece în Parlamentul Europei, unde va fi supusă votului europarlamentarilor.

Societatea civilă din România a decis să nu asiste pasivă la ororile acestea şi o asociaţie din Cluj-Napoca a aderat la mişcarea europeană Justice Initiative.

PressHub a discutat cu Gabriela Lupea, Hub Director România, despre cum poate Justice Initiative să schimbe legislaţia şi atitudinea României şi a altor ţări europene faţă de trecut, dar şi în viitor, privind tratamentul minorilor.

Continuarea articolului aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor